Háromszáz éves kincsre bukkant egy fémkeresős férfi

Több száz éves kincsre bukkant egy fémkeresős férfi Lengyelországban, amely egy ortodox keresztény relikvia lehet – számolt be róla a CBS News.

A Niedrzwica Duża nevű faluban, Varsótól mintegy 160 kilométerre, egy rézötvözetből készült kereszt került elő a föld alól. Ezt a leletet Jacek Zięba nevű férfi találta meg, aki engedéllyel használta a fémkereső eszközt a településen. A kereszt néhány centiméteres méretű, és rajta Jézus Krisztus, valamint más emberek képmásai is felfedezhetők, bár azonosításuk nehézségekbe ütközik a tárgy korából adódóan. A régészek egy fotót is közzétettek, amely bemutatja, hogyan nézhetett ki a kereszt fénykorában.

A kutatók szerint a kereszt egy 1650 környékén létrejött orosz ortodox keresztény közösség, az úgynevezett óhitűek tulajdona lehetett. Ezt a közösséget Nyikon moszkvai pátriárka reformjai hozták létre, aki az orosz és a görög rítusok közötti eltérések miatt rendelte el az orosz rítusok módosítását. Az óhitűek azok voltak, akik nem fogadták el ezeket a változtatásokat, és az eredeti rítusokhoz tartották magukat. Az egyház később üldözte őket, sokan közülük mártírhalált haltak. I. Péter orosz cár uralkodása alatt pedig a hasonló kereszteket, mint amilyen a most felfedezett is, betiltották, mivel azok az óhitűek számára fontos szimbólumok voltak.

A felfedezés különösen érdekes lehet a történelmi kontextus fényében, tekintettel arra, hogy az oroszok jelenleg is aktívan részt vesznek a nemzetközi színtéren, legutóbb az ukrajnai konfliktusban. Az orosz légierő szóvivője szerint az oroszok elkezdték használni az eddig rejtegetett SZU-57-es vadászgépüket a frontvonal közelében, ami az orosz haditechnológia fejlődését és stratégiai fontosságát is mutatja. Az SZU-57-eseket eddig nagy becsben tartották az oroszok, és az ukrán légierő szóvivője szerint egy Krivij Rih elleni támadásnál vetették be őket, bár nagyon óvatosan, hogy elkerüljék az ukrán radarokat. Az ilyen modern technológiák használata és a történelmi relikviák felfedezése egyaránt rávilágítanak arra, hogy a múlt és a jelen összefonódása milyen meghatározó lehet a geopolitikai eseményekben.