Ingyen sörrel és taxival csábítanák a szavazókat Bengaluruban

Bengaluru városában különleges ajánlatokkal, mint ingyen étel, taxi és egészségügyi szűrés, próbálják ösztönözni a választópolgárokat, hogy vegyenek részt a választáson, mivel a városban hagyományosan alacsony a részvételi arány.

A Karnataka államban fekvő dél-indiai Bengaluru városában a választási részvétel növelése érdekében szokatlan módszerekhez folyamodnak. A városban az éttermek, taxik és akár az egészségügyi szolgáltatók is ingyenes szolgáltatásokat kínálnak azoknak, akik elmennének szavazni. Ez a kezdeményezés különösen fontos, tekintettel arra, hogy a legutóbbi, 2019-es általános választások során a Bangalore déli választókerületében mindössze 53,7 százalékos volt a részvételi arány.

Indiában nincs olyan szabály, amely tiltaná az ilyen jellegű ösztönzők nyújtását a választásokon való részvételért cserébe. Ennek köszönhetően például egy helyi vidámpark kedvezményes jegyeket kínál, míg egy kocsma ingyen sörrel csábítja a választókat, hogy adják le szavazatukat.

A visszaélések megelőzése érdekében azonban biztosítani kell, hogy a választók csak akkor vehessenek igénybe ingyenes szolgáltatásokat, ha már szavaztak. Ezt úgy ellenőrzik, hogy a választóknak fel kell mutatniuk a lemoshatatlan tinával megfestett ujjukat, ami egyértelmű jele annak, hogy már részt vettek a választáson.