Az orosz támadások fokozódnak több fronton

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzése és a brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint az orosz erők megerősítették pozícióikat Avgyijivkától északnyugatra, és további előrenyomulás várható, ami az ukrán csapatok visszavonulását eredményezheti.

Az ISW jelentése alapján az oroszok Avgyijivkától északnyugatra viszonylag gyorsan haladtak előre, bár az elért eredmények marginálisak, csupán körülbelül 5 kilométeres mélységben sikerült előretörniük április 18-a óta. Ezzel szemben nyugatra és délnyugatra csak kisebb előrelépéseket értek el. A brit védelmi minisztérium szerint az előretörés az elmúlt héten felgyorsult, és az orosz erők egy kisebb kiszögellést hoztak létre az ukrán területen belül, hogy így elérjék Ocseretine települést, amely mintegy 15 kilométerre fekszik Avgyijivkától.

A jelentés kiemeli, hogy az oroszok a Novobahmutivka és Szolovjove települések megszerzésével stabilabb kiindulópontokat kaptak, amelyekből szélesebb körű támadásokat indíthatnak. Azonban a megszerzett területek maximum 2 kilométer szélességűek, és továbbra is sebezhetőek az ukrán ellentámadásokkal szemben.

Az ISW szerint az oroszok képesek lehetnek megszilárdítani a kiszögellést Avgyijivkától északnyugatra, és az ukrán parancsnokság esetleges visszavonulást fontolhat meg nyugat felé, ha az orosz taktikai eredmények fenyegetik a jelenlegi ukrán pozíciókat. Az elemzőintézet szerint az orosz erők további taktikai előnyöket szerezhetnek ezen a területen, de ezek az előnyök nem lesznek jelentősek hadműveleti szempontból.

A Csasziv Jar városa azonban az orosz erők számára a legnagyobb lehetőséget jelenti a hadműveleti szempontból jelentős előrenyomulásra. Az ISW szerint a város elfoglalása lehetővé tenné az oroszok számára, hogy a Donyeck megyében lévő fontos ukrán védelmi övezetek, mint Szlovjanszk és Kramatorszk ellen támadást indítsanak. Ukrán katonai információk szerint az oroszok megpróbálják bekeríteni Csasziv Jart, amely stratégiai fontosságú, mivel több útvonal kereszteződésében fekszik, ami kulcsfontosságú lehet a további előrenyomulásokhoz Kosztyantyinivka, Kramatorszk és Szlovjanszk városok felé. Az utóbbi hetekben a legtöbb ukrán forrás megerősítette, hogy az oroszok május 9-ig szeretnék bevenni a várost, mivel a Vlagyimir Putyin számára kiemelkedően fontos Győzelem napjára kellene eredményeket elérniük.

Az elemzőintézet megjegyzi, hogy az orosz erők valószínűleg igyekeznek minél nagyobb területeket elfoglalni, mielőtt az amerikai fegyvercsomag megérkezése jelentősen javítaná az ukrán védelmi képességeket. Az Avgyijivkától északnyugatra folyó támadások fokozása arra utal, hogy a terület nagyobb lehetőséget biztosít a gyorsabb taktikai előnyök elérésére, annak ellenére, hogy ezek az előnyök hadműveleti szempontból viszonylag jelentéktelenek. A brit védelmi minisztérium szerint, habár jelentős veszteségeket szenvedtek el, az oroszok képesek lesznek az ukrán állások megszerzésére és további települések elfoglalására. Az eddigi erőfeszítések azonban nem jártak sikerrel, az ukránok továbbra is őrzik az állásaikat, és a hadműveletekben körülbelül 20-25 ezer orosz katona vesz részt.