Az mRNS-vakcina lehet a rák kezelésének jövője

A nyugat-londoni Hammersmith kórházban végzett kísérletek alapján az mRNS-terápiára alapuló vakcinák forradalmi újítást hozhatnak a rákkezelés területén.

A Guardian információi szerint a kutatók célja az volt, hogy felmérjék az mRNS-alapú módszer biztonságosságát és hatékonyságát különböző daganattípusok, többek között a melanoma és a tüdőrák kezelésében. Dr. Mangó Gabriella, a Blikknek nyilatkozó orvos szerint az mRNS technológia jelentheti a rákos megbetegedések kezelésének jövőjét.

Az mRNS vakcinák potenciálja rendkívül nagy a rákbetegségben szenvedők vagy egyes daganattípusok kezelésében. Dr. Mangó Gabriella elmagyarázta, hogy a daganatos sejtekkel az a probléma, hogy az immunrendszer nem ismeri fel őket veszélyforrásként. Az mRNS vakcina segíthet abban, hogy megjelölje a rákos sejteket, így az immunrendszer felismerje és elkezdjen védekezni ellenük.

A doktornő szerint a nagy kiterjedésű daganatok esetében továbbra is szükség lesz műtéti beavatkozásra, azonban az áttétek kezelésében vagy megelőzésében az mRNS vakcina lehet a megoldás. A kutatási elképzelések pontos részletei azonban ipari titoknak számítanak.

Az mRNS-alapú kezelések széleskörű alkalmazása még évek kérdése lehet. Dr. Mangó Gabriella szerint egy új szer közforgalomba kerüléséhez minimum öt-tíz év szükséges, de az mRNS technológia már bizonyított az ebola és a Covid-19 elleni oltóanyagok esetében, ami jelentős előrelépés.

Végül az orvos kiemelte, hogy bár az mRNS vakcinákban rejlő lehetőségek izgalmasak, fontos lenne a rák gyakoriságának okainak kutatása és a megelőzésre való nagyobb hangsúly fektetése.