A világ két vezető nagyhatalma tárgyalásokat folytat

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere Kínába látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson a kínai vezető diplomata, Vang Jival. A két ország közötti feszültség növekszik, de a kapcsolatok stabilizálódásának jelei is megmutatkoznak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnapi látogatásával Kínában járt, ahol a Financial Times szerint a két vezető globális nagyhatalom közötti feszültség növekedéséről, ugyanakkor a stabilizáció jeleiről esett szó. Vang Ji, Kína vezető diplomata, a Pekingbe érkező Blinken figyelmét a kétoldalú kapcsolatokban felhalmozódó "negatív tényezőkre" hívta fel, miközben elismerte, hogy a párbeszéd és együttműködés "különböző területeken" erősödik.

Vang Ji kifejtette, hogy Kína fejlődéshez való jogát az Egyesült Államok indokolatlanul elnyomja, és az ország alapvető érdekeit folyamatosan kétségbe vonják, példaként említve az amerikai exporttilalmat a fejlett technológiák terén, valamint a Tajvanhoz nyújtott amerikai támogatást. Blinken az amerikai álláspontot képviselve hangsúlyozta, hogy őszinte és világos lesz azokban a kérdésekben, ahol nézeteltérések vannak, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy felelősségteljesen kezeljék a két ország közötti kapcsolatot.

A tárgyalások során várhatóan szóba kerülnek azok a kínai vállalatok is, amelyek fegyverekhez is felhasználható technológiát exportálnak Oroszországba, és az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban lépéseket tervez. A két ország közötti kapcsolatok a tavaly őszi San Franciscó-i csúcstalálkozó óta javultak, de a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos súrlódások miatt a feszültség továbbra is fennáll, hiszen Kína szinte teljes egészében igényt tart az ellenőrzésre ebben a régióban.