Japán jen: Történelmi mélyponton a valuta

A japán jen pénteken 34 éves mélypontra süllyedt, miután a japán jegybank nem változtatott a kamatlábakon, és nem jelezte, hogy a gyengülő valuta ellen magasabb hitelköltségekkel lépne fel.

Kazuo Ueda, a japán jegybank elnöke szerint a gyengülő valuta nem gyakorol jelentős hatást az inflációra. A dollárért cserébe 156,82 jent kértek pénteken, ami a jegybankelnök nyilatkozata után történt, aki szerint a valuta gyengesége még nem befolyásolja érdemben a japán inflációt. Ez erősítette meg azokat a spekulációkat, amelyek szerint a kormány közvetlenül beavatkozhat a piacokon, hogy támogassa a valutát.

A Bank of Japan döntéshozói korábban egyhangúlag úgy határoztak, hogy az irányadó kamatlábakat a nulla és 0,1 százalék közötti sávban tartják. A befektetők nem vártak kamatemelést a héten, mivel a jegybank a múlt hónapban befejezte a negatív kamatpolitikát és jelezte, hogy a további szigorításokat fokozatosan fogja bevezetni.

A japán jegybank helyzetét azonban bonyolítja, hogy a jen leértékelődött, ami arra utal, hogy az amerikai jegybanknak magas kamatlábakat kell fenntartania az infláció megfékezése érdekében. Emiatt a befektetők aggódnak, hogy a japán központi bank az év későbbi szakaszában tovább emelheti a kamatokat.

A kamatbejelentést követő sajtótájékoztatón Ueda elmondta, hogy a valutaárfolyamok nem a monetáris politika közvetlen irányításának célpontjai.