Kína fegyverkezési kiadásai: aggodalomra adhat okot az amerikaiak számára

Az American Enterprise Institute friss elemzése szerint Kína védelmi költségvetése lényegesen magasabb lehet, mint amit hivatalosan közöltek, ami az Egyesült Államok stratégiáját is befolyásolhatja.

Az American Enterprise Institute tanulmánya szerint Kína védelmi költségvetése 2022-ben akár 700 milliárd dollár is lehetett, ami háromszorosa a hivatalosan közölt 229 milliárd dollárnak, és jelentősen meghaladja a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet által jelentett 292 milliárd dolláros összeget. Az Egyesült Államok számára ez a felfedezés különösen fontos lehet, mivel eddig úgy vélték, hogy haderőjük méretében és fejlettségében jelentősen felülmúlja Kínát.

Az elemzés szerint több tényező is hozzájárulhat a kínai költségvetés alábecsléséhez. Egyrészt a vásárlóerő értékének kiigazítása, amely a jüan és dollár közötti árfolyamváltozások miatt szükséges, már önmagában is 549 milliárd dollárra emeli a költségvetést. Másrészt a kínai hivatalos büdzséből szándékosan kihagyott tételek, mint például a kettős felhasználású eszközök és a félkatonai szervezetek, mint a Népi Fegyveres Rendőrség és a Kínai Parti Őrség, tovább növelik a kiadásokat. A kutatási és fejlesztési összegek hiánya is jelentős, amelyekről kevés információt oszt meg Peking, de becslések szerint ezek majdnem 46 milliárd dollárral járulhatnak hozzá a költségvetéshez.

A kiigazítások után a kínai költségvetés összesen 710,6 milliárd dolláros értéket érhet el, ami már csak kis mértékben marad el az Egyesült Államok 742 milliárd dolláros költségvetésétől. Kína hagyományosan csak egy összegben közli a következő évre tervezett védelmi kiadásokat, anélkül, hogy részletezné azok felhasználását, ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol a védelmi kiadások között nagyobb átláthatóság tapasztalható.

Az elemzőházak elismerik, hogy a kínai költségvetés pontos nagyságának megállapításához többnyire csak becslésekre támaszkodhatnak, ami eltérő számításokat eredményezhet. A tanulmány nagyrészt becsléseken alapul, ezért óvatosan kell kezelni az eredményeket. Mindazonáltal a leírtak aggodalmakra adhatnak okot Washingtonban, hiszen a kínai költségvetés számos olyan tételt tartalmaz, amelyeket hagyományosan nem vesznek figyelembe, és ezek nélkül is azt mutatják, hogy Kína közeledik az Egyesült Államokhoz a védelmi kiadások terén.