A befektetési környezet változásai és a hozamnormák újragondolása

A befektetőknek újra kell gondolniuk a hozamokkal kapcsolatos elvárásaikat, hiszen a korábban megszokott 10-12 százalékos hozamok helyett ma már a 6-7 százalékos hozamok számítanak normalitásnak, mondta Szécsényi Bálint, az Equilor elnök-vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjúban.

A befektetők hozzászokása a magas kamatszintekhez gyakran megtévesztő lehet, hiszen a piaci körülmények változása miatt a korábban elérhető magas hozamok már nem biztosítottak. Szécsényi szerint a befektetők edukációja kulcsfontosságú a gyorsabb alkalmazkodás érdekében, és a hazai magánbefektetői réteg ebben jelentős fejlődést mutatott az elmúlt években.

A geopolitikai feszültségek, háborúk és a recessziós félelmek mellett a költségvetési hiányok növekedése is meghatározó tényező a befektetési környezet alakulásában. Szécsényi kiemelte, hogy a világ legfejlettebb 35 országában a költségvetési egyenleg az elmúlt évben 2,5 százalékos mínuszba került, ami jelentős változást jelent a korábbi évek többleteihez képest.

A költségvetési egyensúlytalanságok ellenére a piacok továbbra is jól teljesítenek, részben az inflációs bérnövekedésnek köszönhetően. A gazdaságpolitikai döntéshozók egyre inkább szembenéznek a problémákkal, és több országban, például Franciaországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban kiemelt téma a költségvetési egyensúly helyzete.

A magas jegybanki alapkamatok hatására a kötvények ismét a befektetők látókörébe kerültek, és a befektetési alapok piacán is előtérbe kerültek a pénzpiaci és kötvényalapok.

A forint gyengülése is fontos téma az ügyfelek számára, és az Equilor különböző termékeket kínál a forintgyengülés ellen, például vállalati kötvényeket vagy határidős devizaügyleteket.

Az infláció negatív hatásainak kivédésére inflációkövető állampapírokat és olyan ágazatokat ajánlanak, amelyek az infláció változásával hasonlóan termelnek profitot, mint például a pénzügyi szektor.

A kriptovaluták befektetési eszköz jellegével kapcsolatban még mindig jelentős kétségek vannak, de az intézményesülés már megtörtént, és a kriptoeszközökből képzett termékek, például ETF-ek már elérhetők a befektetők számára.

A mesterséges intelligencia (MI) fejlődése is hozzájárult a tőzsdék elmúlt hónapokban tapasztalt növekedéséhez, és Szécsényi szerint az MI jelentős transzformációt fog okozni a gazdaságban.

A Budapesti Értéktőzsde helyzetét illetően Szécsényi megjegyezte, hogy a régió többi tőzsdéjén sem sikerült akkora növekedést elérni, mint amit vártak, és a BÉT forgalma arányaiban jobban csökkent, mint más régiós tőzsdéké. A tranzakciós illeték bevezetése jelentősen csökkentette a BÉT vonzerejét, és Szécsényi szerint itt lenne az ideje a kivezetésnek.

A hazai megtakarítási piac versenyhelyzetét és az Equilor kilátásait tekintve Szécsényi optimista, és hangsúlyozza a digitalizációban való további fejlődés fontosságát, miközben megőrzi a személyes ügyfélkapcsolatokat.