A Bosch kiemelt figyelmet fordít a női tehetségekre az autóiparban

A Bosch vállalat kihasználja a női munkaerő adta lehetőségeket az autóiparban, és idén tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Lányok Napján. A vállalat célja, hogy a női tehetségeket mentorprogramokkal, tréningekkel és közösségi lehetőségekkel támogassa.

A Bosch vállalat már tizenegyedszer adott lehetőséget a fiatal nőknek, hogy betekintést nyerjenek az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján, négy különböző helyszínen. A maklári telephelyen a tudományok és a technológia iránt érdeklődő diáklányok a járműalkatrész-gyártást ismerhették meg közelebbről. A vállalat különös figyelmet fordít a női tehetségek felkarolására, amit mentorprogramok, tréningek és közösségi lehetőségek biztosításával igyekeznek elősegíteni.

A kutatás-fejlesztés, informatika és az autóipar területein gyakran a férfiak dominanciáját látjuk, és a pályaválasztás előtt álló fiatal lányok sokszor nem mernek ezek felé a területek felé fordulni. Ennek oka lehet a megfelelő információk hiánya vagy a társadalmi előítéletek. A Lányok Napja, amit a Nők a Tudományban Egyesület indított, arra hivatott, hogy felhívja a fiatal lányok figyelmét a természettudományi és műszaki területeken rejlő lehetőségekre.

Michael Zink, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. ügyvezető igazgatója szerint a sokszínűség az innováció motorja, mivel új perspektívákat, tehetséget és kreativitást hoz a vállalat életébe. A Bosch munkatársainak több mint 30%-a nő, és a vezetői pozíciók közel negyedét is nők töltik be.

Bekényi Henrietta, a vállalat HR csoportvezetője elmondta, hogy a Bosch széles körű támogatást nyújt azoknak a nőknek, akik karriert szeretnének építeni a cégnél. Fontosnak tartják, hogy a fiatalok minél korábban megismerjék az innováció és a kutatás-fejlesztés izgalmas világát.

A Bosch álláspontja szerint a vállalatok, ahol a női és férfi vezetők egyaránt részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek lehetnek. Továbbá számos tanulmány támasztja alá, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre.