"Aligvárom", hogy megkóstoljam

Egy sikeres randevút sikerült összehoznom egy fogas és egy marhajó kis etyek-budai küvé, az Aligvárom között, amelyek nagyon örültek egymásnak, én pedig még jobban örültem, hogy örülnek, különösen, hogy a gombamártás milyen jól passzolt a borocskához.

A fogas ebben az esetben egy natúr halat jelent, nem pedig ruhafogast. Egy nehéz nap után az ember egy étteremben próbálja meg a legjobb választást megtalálni, és én a fogas és az Aligvárom küvé párosítását ajánlom. Amikor megrendeltem a bort, "Kérek egy Aligváromot, alig várom" - mondtam tréfásan a pincérnek, aki a szójátékot hallva csak megrándult a szája sarkában.

Az Aligvárom egy világos aranysárga, vagy citromsárga színű bor, széles és intenzív illattal, amelyben gyümölcsös és zöldséges aromák is felfedezhetők, például zeller. Édes érzetet kelt, magas alkoholtartalmú (13.5%), kis ásványos kesernyével rendelkezik, telt kortyú, vidám és eleven karakterű, jó szerkezetű, harapható és kiváló gasztrobor, amely ötféle szőlőből áll: chardonnay, Irsai Olivér, rizlingszilváni, sauvignon blanc és szürkebarát küvéje.

A gasztrobor kifejezés valójában megtévesztő lehet, mivel minden bor gasztrobor, hiszen a bor fogyasztása étellel együtt értelmezendő. Gál Tibor, az első magyar nemzetközi flying winemaker és máig az egyetlen nemzetközi hírű magyar borász (Szepsy mellett) szerint ez a reduktív bortípus a Loire-völgyből származik, ahol a tengeri ételek és halak friss, üde savú és gyümölcsös, reduktív borokat igényelnek.

A Nyakas Pince, amely az Etyek-Budai borvidéken, Tök községben helyezkedik el, a Nyakas-hegy lábánál, 157 hektáron és további 33 integrált hektáron gazdálkodik, és évtizedek óta ismert a modern reduktív, friss fehérek előállításáról. Nyulné Dr. Pühra Beáta, a pince főborásza 2021-ben elnyerte Az Év Bortermelője címet.

Nyakas Aligvárom 2023, száraz fehérbor 13% 0,75 l, 2300 Ft, 1999 Ft, 92 pt.