A legjobb kenyérmentő receptek

Gyakorlatilag minden háztartásban marad napról-napra el nem fogyasztott pékáru, amely aztán sokszor a kukában landol, de számos kenyérmentő recept létezik, amelyekkel újra felhasználhatjuk ezeket az élelmiszereket.

A ribollita egy toszkán zöldségleves, amelynek elkészítéséhez babot, kelkáposztát, konzervparadicsomot, olajos aszalt paradicsomot, zellert, sárgarépát, fehér répát, lila hagymát, fokhagymát, olívaolajat, sót, borsot és babérlevelet használunk. A zöldségeket és a babot vízzel felöntve főzzük, majd a kelkáposztát és a szikkadt kenyeret is hozzáadva sűrű, főzelék állagú ételt kapunk, amit a kenyér nélkül is tálalhatunk.

A panzanella egy olasz saláta, amelyhez szikkadt kenyeret, paradicsomot, uborkát, lila hagymát, sót, borsot, olívaolajat, balzsamecetet és friss bazsalikomot használunk. A kenyeret vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a zöldségekkel, olajjal, ecettel, sóval és borssal összekeverjük, végül bazsalikommal megszórjuk.

A vanília fagylaltos kenyérpuding whisky-karamell öntettel egy édesség, amelyhez vajat, kenyeret vagy brióst, tojást, cukrot, vaníliafagylaltot, tejszínt, whiskyt és tengeri sót használunk. A kenyérpudingot előmelegített sütőben sütjük, majd karamellszósszal és fagylalttal tálaljuk.

Végül, ha nincs idő főzni, a szikkadt kenyeret ki lehet szárítani, összeőrölni, és zsemlemorzsát készíteni belőle.