Az FBI figyelmeztetése: Kína kibertámadásokra készül

Christopher Wray, az FBI igazgatója egy amerikai egyetemi rendezvényen beszélt arról, hogy Kína jelentős erőforrásokat fordít a hackertevékenységre, és a Volt Typhoon hackercsoport továbbra is aktív fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára.

Christopher Wray, az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájának (FBI) igazgatója a Vanderbilt Egyetemen tartott előadásában kifejtette, hogy Kína a hackertevékenységre olyan mértékű erőforrásokat fordít, amely meghaladja az összes többi nagy nemzet erőfeszítéseit együttvéve. Wray korábban már beszámolt az amerikai törvényhozóknak a kínai kormányhoz köthető "Volt Typhoon" nevű hackercsoport tevékenységéről, amely az elektromos és csatornahálózatok, olaj- és gázvezetékek, valamint távközlési rendszerek ellen irányult, de az FBI-nek sikerült megakadályoznia a támadásokat.

A Gizmodo cikke alapján Wray mostani beszédében ismételten a kínai hackerekre hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a csoport továbbra is próbálkozik a vízkezelő és energiahálózatok számítógépes rendszereinek feltörésével, céljuk pedig az Egyesült Államokban pánik keltése. Az FBI igazgatója szerint a Volt Typhoon jelenleg várakozó álláspontot foglal el, és a legnagyobb kárt okozó időpontban készül lecsapni.

Wray az előadás során szóba hozta a TikTokot is, amely a kínai ByteDance tulajdonában van. Az FBI igazgatója szerint a kínai titkosszolgálat a platformon keresztül több millió felhasználó adatait gyűjtheti össze, amelyeket aztán felhasználhatnak műveleteikhez. Az előadás 5:20:30-nál kezdődött.

Az FBI igazgatója rámutatott, hogy a kiberfenyegetés mellett Kína valószínűleg 2027-ben katonai lépéseket is tervez Tajvan ellen, és az amerikai költségvetésnek ezt is figyelembe kell vennie, hogy megfelelő segítséget nyújthasson Tajvannak ebben az időszakban.