A józsefvárosi kisajátítás halasztása és az NKE terjeszkedése

A kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bővítése céljából tervezi a VIII. kerületi lakóházak kisajátítását, melyekben 200 szegény család él. Az ügy kapcsán az ellenzék szociális katasztrófától tart, és a kormánypártok a terjeszkedés mellett állnak.

Április elején kirobbant a botrány, amikor kiderült, hogy a kormány egy törvényjavaslatba rejtve javasolja a kisajátítást, ami komoly felháborodást váltott ki. Pikó András, a kerület ellenzéki polgármestere, aki újraválasztásért küzd, szociális katasztrófától tart a lakók kiszorítása miatt.

Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága a csütörtöki ülésén csak annyiban engedett, hogy az önkormányzatnak a cserelakások biztosítására most már 2025. január 31-ig van ideje, nem pedig az eredeti 2021. október 31-ig. A kormánypárti bizottsági tagok által javasolt módosítás szerint, ha az önkormányzat nem tud eleget tenni a kötelezettségének, az állam lép helyette, és ha a lakók nem fogadják el a felajánlott cserelakást, kártalanítást kapnak.

A Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd pártok a törvényjavaslatból az egész fejezet törlését javasolták. A Párbeszéd alternatív megoldásként 127 milliárd forint kártalanítást javasolt a kerületi önkormányzatnak. Jámbor András, a kerület országgyűlési képviselője, arról beszélt, hogy előzetes egyeztetés nem történt, nincs elegendő és megfelelő cserelakás, különösen nem a VIII. kerületben, ahol a lakók többsége maradni szeretne.

Hiller István (MSZP) kritizálta az NKE-n tervezett új tanárképzést, amely milliárdokba kerül, miközben az ELTE-n alacsony fizetésekért dolgoznak a tanárképzők. A kormánypárti képviselők nem reagáltak az ellenzéki felszólalásokra, és az ellenzék javaslatait a szavazás során elutasították.