Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor titkos választási kampányt folytat

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök titkos választási kampányt folytat, amelyet a DK elnöke hungarikumnak nevezett, és arra szólított fel, hogy június 9-én "nyilvánosan, amolyan magyaros egyenességgel" legyőzzék.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán keresztül osztotta meg véleményét, miszerint Orbán Viktor nem hozza nyilvánosságra, hogy hol és mikor kampányol. A DK elnöke szerint a kormányfő kampányrendezvényei titkosak, ahol csak kevés ember vesz részt, akiket statisztaként összecsődítenek, és ahol Orbán Viktor megjelenése is rejtett marad. A saját csapata által készített képekkel és néhány nyilvánosságnak szánt idézettel próbálják megteremteni a tömeghatást.

Gyurcsány a titkos kampányt a kormányzás többi aspektusához hasonlította, például ahhoz, ahogyan szerinte "bevették Brüsszelt", vagy ahogy "levitték a padlóra a koronavírus járványt". A DK elnöke szerint ez a fajta kampány olyan, mint a "szankciós infláció", vagy az ígéret, hogy "mindjárt utolérjük Ausztriát", valamint Orbán becsületéhez hasonlította, amit hazugságnak nevezett.

A volt miniszterelnök arra buzdított, hogy a titkolózás helyett a magyaros egyenességgel szembesítsék Orbán Viktort a választásokon, és így "sok titokkal kevesebb lesz". Orbán Viktor a közelmúltban országjárásra indult, legutóbb Nemesgörzsönyben tűnt fel, de a kampány útján megjelent a budapesti Batthyány téren is, ahol Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének segített a támogatói aláírások gyűjtésében.

Orbán Viktor szerint ami eddig Karácsony Gergely „előnye volt, az most a hátránya lett, mégpedig az, hogy nem csinált semmit”. A kormányfő kifejtette, Szentkirályi Alexandra tenni akar a városért, csinálni akar valamit, ezért így nagy lett a kontraszt.

Dobrev Klára szerint Orbán testőrökkel és kordonokkal tartja távol magától a népet, és csak bizonyos embereket enged közel magához. A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan nem közölte előre a helyszíneket, és sehol sem hirdették meg a programot, így nem tudni biztosan, hol bukkan fel legközelebb a miniszterelnök. Az olvasók segítségét is kérik, hogyha tudják, hol kampányol Orbán Viktor a következő hetekben, írják meg az ugyelet@telex.hu emailcímre.

A miniszterelnök most Budapesten folytatta titkos kampányát, posztolt is erről, ami alatt megjelent Magyar Péter. A nemesgörzsönyi magtár után kedden Győrben járt Orbán Viktor, szerdán pedig Budapesten folytatta a kampányolást. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t tájékoztatta arról, hogy szerda délben a Batthyány téren Szentkirályi Alexandrának segített a támogatói aláírások gyűjtésében. „Alexandra jól halad, néztem a számokat” – mondta a Fidesz elnöke a választópolgárokkal beszélgetve.

A miniszterelnök közösségi oldalán is megosztott egy Szentkirályival közös képet, amelyhez azt írta, „Budapesten változás kell. Hajrá, Alexandra”. A poszt alatt Magyar Péter, a TISZA Párt alelnöke is megjelent és hagyott egy kommentet is: „Magyarországon változás kell! Tavaszi szél Tiszát áraszt.”.

Orbán Viktor a Batthyány téren tett látogatása során viccelődött is, Karácsony Gergely kárára. "Szerintem a Karácsonynak már kampó. Nem?" – tette fel a kérdést, mire az összegyűltektől érkezett a válasz: „már régen.” A miniszterelnök ezt követően kifejtette, hogy Karácsony Gergelynek az volt az előnye, hogy nem csinált semmit, de most, hogy van ellenjelölt, ez hátránnyá vált, mert Szentkirályi Alexandra tenni akar valamit a városért.