Különleges együttállás várható péntek éjszaka

Április 26-án a kelő Hold és az Antares csillag szoros együttállásban lesz megfigyelhető az éjszakai égbolton.

Pénteken, nem sokkal 23:00 óra után a Hold és a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, az Antares között mindössze 36 ívmásodperces távolság lesz megfigyelhető. Az Antares, egy 1 magnitúdós vörös szuperóriás, Budapesten 23:00 órakor kel majd fel délkeleten, míg a 91 százalékos fázisú Hold körülbelül 5 perccel később követi azt.

A csillagászati jelenség megtekintéséhez nyílt és tiszta látóhatár szükséges. A horizontközeli Antares a szivárvány minden színében fog csillogni, míg a Hold légköri fénytörés miatt összelapított korongja vöröses színben pompázik majd. Egy egyszerű kézitávcsővel is lenyűgöző látványt nyújtanak.

Éjfél környékén a jelenség már szabad szemmel is könnyedén megfigyelhető lesz. Az együttállás különlegessége, hogy míg Magyarországról csak szoros közelítésnek tűnik, a Föld keletibb részein a Hold el is takarja az Antarest.

Az Antares nevét görög eredetű nevéből kapta, amely Anti-Árész, azaz Ellen-Mars jelentéssel bír, mivel vöröses színe miatt gyakran összetévesztik a Mars bolygóval. Az égitest a látóhatár közelében a légkör fénytörő hatása miatt különböző színekben is pislákolhat. Az Antares egy hatalmas méretű vörös óriáscsillag, amelynek átmérője a Napénak 800-szorosa.