Ukrajna szankciókat vezet be a külföldre menekült katonaköteles férfiak ellen

Ukrajna kormánya bejelentette, hogy felfüggeszti a külföldön élő, katonakorú férfi állampolgárai számára nyújtott konzuli szolgáltatásokat, kivéve azokat az eseteket, amikor a szolgáltatások a hazatéréshez szükségesek.

A lépés célja, hogy visszacsábítsa azokat a férfiakat, akik a mozgósítás és a háború elől külföldre menekültek, illetve büntetést szabjon ki azokra, akik nem hajlandók visszatérni Ukrajnába. Dmitro Kuleba külügyminiszter kijelentette, hogy az intézkedésekkel a katonakorú férfiakat "igazságosan kívánják kezelni", és nem fogadják el, hogy valaki elmenekül a háború elől, majd állami szolgáltatásokat igényeljen. Kuleba hangsúlyozta, hogy a külföldön tartózkodás nem mentesíti az ukrán állampolgárokat hazafias kötelezettségeik teljesítése alól, és a teljes körű orosz agresszió körülményei között a fő prioritás az anyaország megvédése a pusztulástól.

Az Állami Útlevélszolgálat is megerősítette az intézkedést, és "technikai okokra" hivatkozva felfüggesztette a kész okmányok kiadását a külföldi fiókjaikban.

Az Eurostat januári becslése szerint körülbelül 4,3 millió ukrán él az Európai Unióban, ezen belül mintegy 860 ezer felnőtt férfi.

A mozgósításról szóló, május 18-án hatályba lépő törvény szerint a külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiaknak nyilvántartásba kell vetetniük magukat az ukrán külképviseleteken. Ha nem jelentkeznek két hónapon belül, pénzbírságot szabhatnak ki rájuk.

Az orosz erők folyamatos támadásai közepette Ukrajna továbbra is szembesül a civil lakosság súlyos veszteségeivel. Kedd reggel a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városára irányított légibombát dobtak, aminek következtében öt helyi lakos megsérült, többszörös repeszsebekkel. Két civil életét vesztette Pokrovszk környékén orosz támadások következtében, és a Herszon megyei Beriszlav városában egy 63 éves férfi sérült meg orosz drónok robbanóanyagától. Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 461 ezret, míg az ukrán erők előző nap öt orosz harckocsit, 29 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 23 drónt semmisítettek meg.

Litvánia támogatását is megkapta Ukrajna, M577-es parancsnoki és törzspáncélozott járművek szállításával, amelyek kedden érkeztek meg az országba.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálata a Telegramon közzétette, hogy hivatalosan meggyanúsítottak két embert, akik megszervezték a zaporizzsjai atomerőmű leválasztását az egységes ukrán energiarendszerről. A gyanúsítottak, Eduard Atakiscsev igazgatóhelyettes és Andrij Horbunov főmérnök, fenyegetéssel rávették az ukrán nukleáris szakembereket, hogy működjenek együtt az oroszokkal, és kössenek szerződést az atomerőmű orosz igazgatásával.

(MTI)