Az új magyar vendégbefektetői program

Az Európai Unióban működő letelepedésikötvény- és vendégbefektetői programok jelentős vonzerőt jelentenek a külföldi állampolgárok számára, lehetővé téve számukra, hogy jelentős összegek befektetésével schengeni vízumhoz jussanak. A magyar kormány ismét piacra kíván lépni egy új programmal, amely ingatlanvásárlásért cserébe kínál tartózkodási lehetőséget az EU-ban.

Az új magyar vendégbefektetői program keretében a harmadik országbeli állampolgárok ingatlanalapok befektetési jegyeinek megvásárlásával, vagy közvetlenül ingatlanok vásárlásával szerezhetnek tartózkodási engedélyt Magyarországon. A Szabad Európa által közölt információk és a törvény alapján a részletek még tisztázásra várnak, de az ingatlanosok és korábbi letelepedésikötvény-ügynökök már készülnek az új lehetőségekre.

A korábbi letelepedésikötvény-programot sok kritika érte, mivel a közvetítők jelentős haszonra tettek szert, míg a magyar állam számára kevés közvetlen előnyt hozott. A program elsősorban kínai állampolgárok számára volt vonzó, és a kritikák szerint a magyar állam és az adófizetők nem nyertek sokat azzal, hogy a befektetők ingatlanokat vásároltak az országban.

A tavaly elfogadott új idegenrendészeti törvény értelmében a vendégbefektetői vízumot az kaphatja, aki legalább 250 ezer euró értékben vásárol befektetési jegyeket, vagy legalább 500 ezer euró értékű ingatlant, illetve egymillió euró értékben támogatást nyújt valamely közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménynek.

A program részletei, mint például az alkalmas ingatlanalapok vagy az ingatlanok értékének ellenőrzése, még nem ismertek. A vendégbefektetői tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz év lehet, és ugyanezen célból legfeljebb tíz évvel meghosszabbítható.

A vendégbefektetői program nemcsak Kínára, hanem más délkelet-ázsiai vagy arab államokra is irányulhat, bár az orosz állampolgárok esetében ez kevésbé valószínű. A program pozitív következményei között szerepelhet az áfabevételek növekedése, a hazai építőipar fellendülése, valamint a bérlakáspiac kínálatának bővülése.

A programban részt vevőknek öt évig meg kell tartaniuk az ingatlant vagy a befektetési jegyet, és az alapoknak legalább 40 százalékát magyarországi ingatlanba kell fektetniük. Az alapkezelőknek egyszerűsített telephelybiztonsági tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, amelyet az Alkotmányvédelmi Hivatal bocsát ki.

A program részletei még nem ismertek, és a piaci szereplők a végrehajtási rendelet megjelenését várják. A program sikere és az ebből származó haszon még kérdéses, de a kormányzati szabályozásnak köszönhetően várhatóan több információ áll majd rendelkezésre a július 1-jei hatálybalépés előtt.