Közel-Keleti kereskedelmi folyosó terve

Irak, Törökország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek közös gazdasági folyosó létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot, amely egy új kereskedelmi útvonalat hozhat létre a Perzsa-öbölt és a Földközi-tenger között.

Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök hivatala bejelentette, hogy a négy ország szorosabb kereskedelmi kapcsolatok kialakítása érdekében döntött a közös gazdasági folyosó létrehozásáról. A Recep Tayyip Erdogan török elnök bagdadi látogatása során létrejött megállapodás célja egy új vasút- és úthálózat kialakítása, melynek becsült értéke 20 milliárd dollár.

A tervek szerint a 2038-ra elkészülő kereskedelmi útvonal a dél-iraki Bászra új kikötőjét fogja összekötni Törökország tengeri kijáratú kereskedelmi központjaival, köztük Mersinnel és Isztambullal. Bászrában jelenleg a Grand Fau nevű projekt keretében épül a Közel-Kelet egyik legnagyobb kikötője, amely a világ leghosszabb, több mint 14 kilométer hosszú hullámtörőjével büszkélkedhet. Irak reményei szerint a kikötő a térség kereskedelmi útvonalainak csomópontjává válik, összekötve Ázsiát Európával.

A kereskedelmi beruházásokról szóló szándéknyilatkozat mellett Erdogan és asz-Szudáni egy stratégiai keretmegállapodást is aláírtak, amely a biztonsági, energetikai és gazdasági együttműködést szabályozza a két ország között. Erdogan a látogatása során kifejtette, hogy Irak tisztában van a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megsemmisítésének szükségességével, és hajlandó ezt megtenni. A PKK-t, amely 1984-ben alakult, Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. A kurdok a térség több országában, köztük Törökországban, Szíriában, Irakban és Iránban élnek, és Erdogan régóta nemzetközi szinten is harcot folytat az önálló kurd államért küzdő szervezettel szemben.

A két ország emellett közös katonai műveleti központ létrehozásáról is megállapodott.