Az Egyesült Arab Emírségeket sújtó özönvíz a műholdképeken is látható

A NASA Landsat 9 műholdja által készített felvételek drámai képet mutatnak az Egyesült Arab Emírségeket, köztük Dubajt és Abu-Dzabit ért heves esőzésekről és az ezzel járó áradásokról.

Az Egyesült Arab Emírségekben rendkívüli esőzések okoztak káoszt, amelyek következtében Dubajban utak omlottak be, és a repülőtéren a gépek is vízben álltak. Az országban az éves esőmennyiség átlagosan 100 mm alatt van, azonban a viharok során volt olyan terület, ahol 24 óra alatt 256 mm csapadék hullott. Ezek az események felvetették a "felhőetetés" elméletét is, mint a heves esőzések egyik lehetséges okát.

A NASA Landsat 9 műholdja által készített képek alapján a legnagyobb csapadékmennyiség az ország fővárosától, Abu-Dzabitól északra és keletre eső területeken hullott, ahol a csapadék mennyisége 100 és 200 mm között mozgott, de voltak helyek, ahol ez a szám 200 mm felett volt. A műholdfelvételek összehasonlítása, amelyeket április 3-án és április 19-én készítettek, jelentős áradásokat mutatnak Abu-Dzabiban is, ahol a kis, sekély víztestek világoskék színűek, míg a nagyobb és mélyebb medencék sötétkékek.

A NASA adatai szerint ez az időjárási esemény az elmúlt 75 év legszélsőségesebbike volt az országban. A CNN szerint az ehhez hasonló extrém időjárási anomáliák a jövőben egyre gyakoribbak lehetnek a globális felmelegedés előrehaladtával, különösen azokban a területeken, amelyek alapvetően szárazabbak és nincs megfelelő csapadékelvezetés. Az egymás mellé helyezett műholdképeken jól látszik a különbség, elsősorban a zöld felületekre érdemes figyelni, amelyek azt mutatják, hogy a talaj hol tartotta meg a vizet, de áradás nem keletkezett.