Adatvédelmi szivárgás miatt bő félezren perlik a társkereső alkalmazást 

Tömeges pert indítottak a Grindr ellen, a világ legnagyobb LMBT-közösségének szóló társkereső alkalmazás ellen, mert állítólag kiadta a felhasználók személyes adatait reklámcélokra több vállalatnak is. Az ügyben több mint 650 felperes van, akik több ezer fontos kártérítést is kaphatnak, ha az ügy sikeres lesz.

A londoni Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott kereset szerint a Grindr „titkos nyomkövető technológiát” alkalmazott, és rendkívül érzékeny információkat, például az emberek HIV-státuszát is megosztotta harmadik felekkel. Az Austen Hays ügyvédi iroda szerint több mint 650 felperes van, és „több ezer” brit felhasználó érintett. A Grindr tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a vádak a több mint négy évvel ezelőtti gyakorlatok téves jellemzésén alapulnak. A cég szóvivője szerint a vállalat rendkívül komolyan veszi az adatvédelmet. A felperesek jelentős szorongást tapasztaltak amiatt, hogy rendkívül érzékeny és privát információkat osztottak meg a beleegyezésük nélkül. A keresetlevélben az áll, hogy az ügyvédi iroda összesen több mint 100 000 fontot (45,6 millió forint) szeretne követelni. Chaya Hanoomanjee, a kereset vezető ügyvédje szerint a Grindr tartozik az általa kiszolgált LMBTQ+ közösségnek azzal, hogy kártalanítja azokat, akiknek az adatai veszélybe kerültek.

A társkereső alkalmazást havonta 13 millió ember használja, és az Egyesült Királyságban ebből nagyjából 924 ezer felhasználó regisztrált. Az összes társkereső alkalmazás közül a Grindr rendelkezik a legmagasabb elkötelezettséggel, az emberek átlagosan 6 órán és 49 percen keresztül használták abban a hónapban.

Régóta húzódik az ügy

A vállalatot azzal vádolják, hogy kereskedelmi célokra érzékeny adatokat osztott meg harmadik felekkel, megsértve ezzel az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényeit. A felhasználók etnikai hovatartozására és szexuális irányultságára vonatkozó információk is kikerültek. A követelés szerint ez főként 2018. április 3. előtt történt, bár az adatokat 2018. május 25. és 2020. április 7. között is megosztották.

Az Apptimize és a Localytics adatelemző vállalatokat nevezik meg harmadik félként, amelyek hozzáférhettek az érzékeny adatokhoz. Azt állítják, hogy potenciálisan korlátlan számú harmadik fél használta fel az adatokat a Grindr felhasználóinak szóló hirdetések testre szabásához, és hogy ezek a cégek a megosztott adatok egy részét saját céljaikra megtarthatták.

2018-ban derült ki, hogy a Grindr személyes adatokat, köztük a felhasználók HIV-státuszát is megosztotta az Apptimize és a Localytics cégekkel. A cég akkoriban megvédte ezt a gyakorlatot, mondván, hogy ez összhangban van az iparági szabványokkal, de később leállította a HIV-adatok megosztását ezekkel a cégekkel. A Grindr azt állítja, hogy soha nem adta el az adatokat egyetlen hirdetőnek sem.

2021-ben a norvég hatóságok 5,5 millió fontra büntették a céget a GDPR szabályainak megsértése miatt, mivel kifejezett beleegyezés kérése nélkül osztottak meg felhasználói adatokat harmadik féllel, reklámcélokra. 2022-ben a Grindrt megrovásban részesítette az Egyesült Királyság adatvédelmi felügyelete az adatvédelmi gyakorlata miatt.

A BBC megkereste az Apptimize-t és a Localyticset, hogy kommentálja a történteket, de eddig nem reagáltak. Az ügy állítólag már 2018 óta húzódik, ugyanis ekkor volt az első alkalom, hogy az alkalmazás kiszivárogtatta a felhasználói adatokat.