Mini-Dubaj beruházás előkészítése a Rákosrendezőn

Zajlanak a Rákosrendező területén tervezett mini-Dubaj beruházás előkészületei, ahol a MÁV február közepén kezdte meg a bérleti és egyéb használatot biztosító szerződések megszüntetését, valamint a területen illegálisan elhelyezett hulladékok mennyiségének felmérését.

A MÁV Zrt. a terület kármentesítéséért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) utasításai alapján indította el a szerződések megszüntetését és a jogcím nélkül használók felszólítását a terület elhagyására. A minisztérium tájékoztatása szerint már több lakó elfogadta a felajánlott lakásokat, és folyamatban vannak az egyeztetések a többiekkel is.

Az ÉKM szerint a terület Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakója, ahol a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága meghaladja a 126 ezer négyzetmétert, az illegálisan elhelyezett hulladékok mennyisége pedig a 190 ezer köbmétert. A hulladék jelentős része egészségre ártalmas, ezért annak elszállításakor a területen illetéktelenek nem tartózkodhatnak. A hulladék- és kármentesítési munkálatok közbeszerzési kiírásai már készülnek, és a projekt ezen részét az év végéig szeretnék befejezni, míg a felszín alatti szennyezettség felmérése és a mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése 2025 szeptemberére fejeződik be. Az építkezés csak a kármentesítés befejezése után kezdődhet meg.

A minisztérium tájékoztatása szerint a cégek által használt helyiségek és területek visszavétele ütemezetten halad, és a felmondási időket figyelembe véve már több esetben lezárultak az eljárások. Néhány vállalkozás már igénybe vette a MÁV által felajánlott csereingatlanokat, de a korábbi bérlőknek csak körülbelül 30%-ával sikerült eddig megegyezni. A rákosrendezői ingatlanokat a családoknak és a cégeknek május végéig kell kiüríteniük.

Emlékeztetőül, tavaly novemberben számoltunk be arról, hogy egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal egy, a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcoló építéséről a Rákosrendező környékén. A húsvéti ünnep előtti nap estéjén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta az Országgyűlésnek a mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot, amelynek előadójaként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert jelölte meg, aki már alá is írta a szerződést a beruházásról.

A közelmúltban történt hatalmas tűzeset is aggodalmat keltett a helyiek körében, mivel a területen lévő talpfák leégése során a környéken élők napokig lélegezték be a szennyező anyagokat tartalmazó füstöt. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint azonban lakott területen határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható, és a tűzvizsgálati eljárás még folyamatban van, így a keletkezési okokról egyelőre nem tudnak bővebb felvilágosítást adni.