A pártlisták sorrendje az EP-választás szavazólapján

A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén döntött arról, hogy a június 9-ei európai parlamenti választáson milyen sorrendben jelenjenek meg a pártok listái a szavazólapon.

A sorsolás eredményeképpen a következő sorrendben kerülnek fel a listák a szavazólapra:

  1. Megoldás Mozgalom (MEMO)
  2. LMP-Magyarország Zöld Pártja
  3. Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listája
  4. Második Reformkor Párt (2RK)
  5. Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN)
  6. Momentum Mozgalom
  7. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt közös listája
  8. Jobbik-Konzervatívok
  9. Új Alternatíva Párt
  10. Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA)
  11. Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
  12. Mi Hazánk Mozgalom (MHM)
  13. A Nép Pártja.

A szavazólapokon a lista sorszáma, a pártok neve és emblémája, a szavazásra szolgáló kör, valamint az első öt jelölt neve lesz látható. Azonban a végleges lista száma még változhat, amennyiben az ajánlások ellenőrzése során kiderül, hogy nem érték el a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást valamelyik párt.

Az NVB már korábban nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom listáit, melyek határozatai jogerőre emelkedtek. A többi tizenegy listát a pénteki napon jelentették be, és az NVB-nek az ajánlások ellenőrzését követően négy napon belül kell döntenie a nyilvántartásba vételükről.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a bizottságnak a listák bejelentésére megadott határnapon kell elvégeznie a sorsolást, így a végleges lista sorrend csak később válik majd véglegessé.

A sorsolást Szalay Tamás és Kicsi Zselyke választott tagok végezték, előbbi egy urnából a lista nevét, utóbbi pedig egy másik urnából a lista sorszámát húzta ki.