Az EU a Tiktok Lite betiltásával fenyeget

Az Európai Unió bejelentette, hogy be fogja tiltani a Tiktok által Európában elindított új szolgáltatást, a Lite-ot, hacsak a cég nem szolgáltat friss bizonyítékot arra, hogy megvédi a gyerekeket. Ha tényleg megteszik, ez lesz az uniónak hasonló helyzetekben teljesen új szankcionálási lehetőségeket nyújtó törvény, a Digital Service Act (DSA) első éles bevetése egy közösségi médiás óriáscég ellen.

A Tiktoknak szerdáig van lehetősége megnyilvánulnia.

A cég áprilisban tette elérhetővé az új appot Franciaországban és Spanyolországban annak ellenére, hogy vizsgálat folyt ellenük az Unióban, amiért nem védték meg a gyerekkorú felhasználóikat.

A Tiktok Lite újdonsága, hogy jutalmazza a felhasználókat a videók végignézésért. Thierry Breton belső piacokért felelős uniós biztos ezért „toxikusnak” nevezte az applikációt. Ez az a funkció, amit az EU kivetetne az appból, aminek ugyanakkor ez maga a lényege. A Lite különböző „taskok”, vagyis feladatok elvégzését Amazon-utalványokkal, PayPal-es ajándékkártyákkal és tiktokos Coin-okkal jutalmazza. A feladatok videók megnézését, lájkolását és egyes tiktokkerek bekövetését jelentik. Breton szerint a Tiktok Lite olyan mérgező és függést okozó jelenség lehet, mint a cigaretta. Az alap Tiktok appról beszélve az uniós biztos úgy fogalmazott, hogy „az szórakozást és kapcsolódást ígér, miközben komoly veszélyt jelent a gyermekeinkre: függést, szorongást, depressziót, evési rendellenességeket és figyelemzavart okozhat.”

A Tiktok a múlt héten egynapos ultimátumot kapott arra, hogy meggyőzően bizonyítsa, hogy az új szolgáltatás nem kattintja-e ráé a gyerekeket a videók nagy mennyiségben való megnézésére. Az Unió szerint erre nem szolgáltattak meggyőző bizonyítékot hétfőn.

A Tiktok csalódottságát fejezte ki, amit csak táplálhat, hogy Amerikában is bajban vannak, miután a Képviselőház a múlt héten elfogadta a törvényt, ami lehetőséget teremt a platform amerikai betiltására, ha a kínai ByteDance nem adja el a részedését az amerikai leányvállalatában.

A Tiktok egyik szóvivője a helyzetre reagálva azt mondta, a Tiktok Lite jutalmazási rendszere kizárólag 18 éven felüliek számára elérhető, és napi korlát van érvényben a videónézéssel kapcsolatos feladatokra.

Az Európai Unió elindította második hivatalos vizsgálatát is a TikTok ellen, mert azzal gyanúsítja a videómegosztó platformot, hogy megsértette a térség digitális szolgáltatásokról szóló törvényét (DSA), amely tulajdonképpen egy online irányítási és tartalommoderációs keretrendszer. A Bizottság azt is közölte, hogy ideiglenes intézkedéseket kíván hozni, amelyek arra kényszeríthetik a vállalatot, hogy függessze fel a TikTok Lite alkalmazáshoz való hozzáférést az EU-ban, amíg kivizsgálja, hogy az alkalmazás mentális egészségügyi kockázatot jelent-e a felhasználók számára. Ha megerősítik a DSA megsértését, a kiszabott büntetések elérhetik a globális éves forgalom 6 százalékát.

Az EU most azt vizsgálja, a TikTok betartotta-e a DSA előírását, hogy kockázatértékelési jelentést készítsen és nyújtson be, különös tekintettel a mentális egészségre, köztük a kiskorúak mentális egészségére gyakorolt negatív hatásokra, még a „feladat és jutalom” (Task and Reward Lite) program elindítása előtt. Az unió azt állítja, hogy a ByteDance elmulasztotta a funkcióval kapcsolatos kockázatértékelést. Mivel április 18-án nem érkeztek meg a kockázatértékelési dokumentumok, a Bizottság azt írta, hogy első látásra a DSA megsértésének gyanúja merül fel.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa közleményben kommentálta a Bizottság végrehajtási intézkedését. „A rövid és gyors tempójú videók vég nélküli sugárzása szórakoztatónak tűnhet, de a függőség, a szorongás, a depresszió, az étkezési zavarok, a gyenge figyelem kockázatának is kiteszi gyermekeinket... A TikTok elleni első DSA-ügyünk még mindig folyamatban van, ezért a vállalat elindította a TikTok Lite-ot, amely pénzügyileg jutalmazza a képernyőn töltött extra időt. Gyanítjuk, hogy a TikTok ’Lite’ ugyanolyan mérgező és függőséget okozhat, mint a cigaretta ’light’. Amennyiben a TikTok nem szolgáltat meggyőző bizonyítékot a biztonságosságáról, amit eddig nem tett meg, készen állunk arra, hogy a DSA ideiglenes intézkedéseket hozzon, beleértve a TikTok Lite funkció felfüggesztését, amely gyanúnk szerint függőséget okozhat. Nem fukarkodunk az erőfeszítésekkel, hogy megvédjük gyermekeinket."