Budapest és Balatonfüred közötti közlekedési változások

Budapest és Balatonfüred között május 1-től megszűnik a távolsági buszok közlekedése, a MÁV-Volán csoport a vasutat és a helyi buszokat ajánlja az utazóknak.

A MÁV-Volán csoport bejelentette, hogy Budapest és Balatonfüred között a távolsági buszok közlekedése május 1-től megszűnik. A csoport azt javasolja, hogy a főváros és a Balaton északi parti települései közötti közlekedéshez az utasok a vasutat vegyék igénybe. A Tihanyi-félszigetre való eljutáshoz pedig a 7355-ös buszt ajánlják, amely az InterCity vonatokhoz csatlakozva indul Balatonfüredről.

A változások a MÁV-Volán csoport két közlekedési vállalatának integrációjából adódnak, amelynek részeként a párhuzamosságok megszüntetésére törekszenek. Ennek eredményeként 2024. május 1-jétől több változás is várható a főváros és a Balaton északi partja közötti közlekedésben.

Az utasok számára kedvező hír, hogy kiegészítő jegy megváltása nélkül utazhatnak az 1190-es buszjáraton Budapest, Balatonalmádi, Balatonfüred, Keszthely és Hévíz között. Azonban fontos megjegyezni, hogy az 1190-es buszok ezentúl csak Balatonfüred és Hévíz között közlekednek.

A menetrendi változások között szerepel, hogy a Hévízről 5:40-kor Balatonfüred felé induló járat mostantól Keszthely és Balatonfüred között közlekedik, és Keszthelyről 8 perccel később, 6:05-kor indul. Ezenkívül az 1201-es buszjárat, amely Budapest, Balatonalmádi, Lovas, Balatonfüred és Tihany között közlekedett, megszűnik.

A közlekedési változások mellett a Balatonon a hajózás is új fejlesztéseket kapott. A Balatoni Hajózási Zrt. négy új hajóval bővítette flottáját, amelyek között két új katamarán is található. A Tomaj nevű katamarán Fonyód és Badacsony között közlekedik, míg a Balaton katamarán a Siófok–Balatonfüred–Tihany háromszögben teljesít szolgálatot. A Tihany és Szántód közötti kompok pedig kényelmesebb és gyakoribb átkelést tesznek lehetővé a két part között. Az új hajók bevezetése a magyar kormány több mint hatmilliárd forintos támogatásával valósult meg.

Az új hajók bemutatására a Bahart hajóbemutató roadshow keretében több balatoni településen is sor kerül, ahol az érdeklődők ingyenes sétahajózás keretében próbálhatják ki őket. A Tomaj katamarán gyereknap alkalmából különleges cirkuszi gyerekprogrammal is várja majd az utazóközönséget.