Átadták a Batthyány Lajos Nádor díjat

A Magyar Nemzeti Levéltárban ünnepélyes keretek között adták át a Batthyány Lajos Nádor díjat három kategóriában. Az elismerést idén Záros Zsolt Béla főtanácsos, levéltári informatikus, Béndek Eszter gazdasági ügyintéző és Hegyi Klára professor emeritus, MTA kutató részesült.

Az eseményen a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Magyar Batthyány Alapítvány között együttműködési megállapodás jött létre. A dokumentumot Szabó Csaba, az intézmény főigazgatója és Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány vezetője írta alá. A megállapodás értelmében a felek kölcsönösen támogatják egymást a hazai történettudomány és a történeti források széleskörű bemutatásában.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta az intézmény és munkatársai által elért sikereket. Kiemelte, hogy a levéltár nemzetközi szinten is elismertté vált, és ezt az elismerést szeretné tovább erősíteni a Batthyány Lajos Nádor díj alapításával.

A díjat 2024-ben alapította Szabó Csaba, és azokat ismeri el vele, akik az előző évben kiemelkedő szakmai, üzemeltetési vagy külső partneri tevékenységet végeztek. A díj három kategóriában kerül odaítélésre: az „Az év szakmai (innovációs) teljesítménye”, az „Az év munkatársa” és az „Az év kiemelkedő partnere” kategóriákban. Az idei díjazottak között szerepel Záros Zsolt Béla, aki az I. kategóriában részesült elismerésben, Béndek Eszter a II. kategóriában, míg Hegyi Klára a III. kategóriában bizonyult a legérdemesebbnek.