Lemondott a máltai kormányfőhelyettes a korrupciós botrány következtében

Lemondott Chris Fearne, a máltai miniszterelnök-helyettes és leendő EU-biztosjelölt, miután korrupciós botrányba keveredett.

Chris Fearne pénteken tájékoztatta Robert Abela kormányfőt a lemondásáról, amelyet „nemzeti érdekből” hozott meg, és arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne jelölje őt a következő Európai Bizottság tagjai közé. Fearne határozottan cáfolta, hogy bármilyen jogsértést követett volna el, és lemondó levelében kijelentette: „Az egyetlen dolog, amit a bíróságok találni fognak, az a teljes ártatlanságom”.

A botrány középpontjában egy 2015-ös eset áll, amikor Fearne még egészségügyi államtitkárként tevékenykedett, és a kormány három állami kórház üzemeltetését adta át a Vitals Global Healthcare nevű addig ismeretlen cégnek. A kórházak később egy másik vállalat tulajdonába kerültek, és egy ellenőrzés során kiderült, hogy nem történtek beruházások a létesítményekben. Az ügyletet a Nemzeti Párt (PN) támadta meg, és a bíróság tavaly semmissé nyilvánította a privatizációt, amit a fellebbviteli bíróság is megerősített, összejátszást állapítva meg a vállalatok között.

A máltai főügyész hétfőn vádat emelt Fearne és más magas rangú kormányzati tisztségviselők ellen csalás és sikkasztás címén. Abela miniszterelnök kiállt helyettese mellett, és biztos volt Fearne feddhetetlenségében. A vádemelést a Repubblika jogvédő csoport négy évig tartó kutatómunkája előzte meg.

Az ügy további gyanúsítottai között szerepel Joseph Muscat volt kormányfő, Keith Schembri kabinetfőnök, Konrad Mizzi volt egészségügyi miniszter, valamint Edward Scicluna, a máltai központi bank jelenlegi elnöke, aki 2015-ben pénzügyminiszter volt. Ők hamarosan bíróság elé állnak pénzmosás, zsarolás, befolyással üzérkedés és bűnszövetségen való részvétel gyanújával. Mindannyian tagadták a vádakat.