A leggazdagabb magyar nyugdíjasok között több a férfi

Magyarországon a nyugdíjasok között a legmagasabb ellátásokat kapók körében kétszer annyi a férfi, mint a nő, míg az alacsonyabb összegeket kapók között a nők vannak többségben.

Januárban a magyar lakosság negyede, azaz 2 millió 423 ezer ember részesült nyugdíjban vagy egyéb, nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban, ami a teljes lakossághoz viszonyítva 25,3 százalékos arányt jelent. Ez a szám egy 2012 óta tartó csökkenő trendet tört meg, amikor még 29,4 százalékos volt az arány. A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők közül 6,1 százalékuk a "nők 40" kedvezményes öregségi nyugdíjában részesült.

Külföldön élő magyar állampolgárok számára 49 ezer főnek folyósítottak nyugdíjat és egyéb ellátást 2024 elején, amelyek átlagos összege alacsonyabb volt a belföldinél. Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forint volt, a férfiaknál magasabb, 254 079 forint, míg a nőknél 217 782 forint. Az özvegyi nyugdíj esetében a nők átlagosan 67 százalékkal magasabb összeget kaptak, mint a férfiak.

Budapesten a legmagasabb az öregségi nyugdíj átlaga, 275 667 forint, míg a legalacsonyabb Bács-Kiskun megyében volt megfigyelhető. A főváros kerületei között is jelentős eltérések vannak: a XII. kerületben a legmagasabb, míg a XX. kerületben a legalacsonyabb az átlagos öregségi nyugdíj.

A KSH adatai szerint minden ötödik öregségi nyugdíjas járandósága meghaladja a 300 ezer forintot, de a 120 ezer forintnál kisebb nyugdíjban részesülők aránya 9 százalék. Az alacsonyabb összegek jelentős része a külföldön szerzett jogosultságok melletti résznyugdíjakból adódik. A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások alacsonyabb összegei miatt a saját jogon járó nyugdíjban és ellátásban részesülők 14 százalékának volt 120 ezer forintnál kevesebb az ellátása. A legmagasabb összegeknél a férfiak száma jelentősen meghaladja a nőkét, míg az alacsonyabb összegeknél a nők vannak többségben.