Parragh László: A kilábalás lassabb lesz, mint várták, és romlani fog a helyzet a munkaerőpiacon

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a gazdasági helyreállás lassabb lesz, mint azt korábban várták, és ezt a vállalkozások, valamint a munkavállalók óvatossága is befolyásolja.

Parragh László a Népszavának adott interjúban kifejtette, hogy szerepe lehetővé teszi számára, hogy nyíltabban és konkrétabban fejezze ki magát, mint a politikusoknak, és nem kell annyira populista módon megfogalmaznia véleményét. Az MKIK elnöke hangsúlyozta, hogy a kamara és a kormányzat gyakran szembesül ugyanazzal a problémákkal, de a kamara közel egymillió vállalkozásának eltérő érdekei miatt konfliktusok is adódhatnak.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szigorítását példaként hozva elmondta, hogy a rendszer eredetileg 70-80 ezer kisvállalkozásra volt szánva, de a katás munkavállalók számának növekedése miatt a többi munkavállaló adóterheit kellett volna növelni az ellátórendszerek fenntartása érdekében. Parragh szerint a kamara elnökének felelőssége az egyensúly megteremtése a mikrovállalkozások védelme és a makrogazdasági stabilitás között.

A kötelező kamarai hozzájárulás kapcsán Parragh úgy vélekedett, hogy a gazdasági szereplők védelme és képviselete jelentős anyagi forrásokat igényel, és ha a hozzájárulást eltörölnék, az a kormánytól való függőség növekedéséhez vezethetne. Hozzátette, hogy a cégek a többszörösét kapják vissza a hozzájárulásuknak, és példaként említette a szakképzés átalakítását, amelyből minden cég profitálhat, függetlenül attól, hogy kamarai tag vagy sem.

A gazdaság helyzetéről szólva Parragh elmondta, hogy a kilábalás lassabb lesz a vártnál, mivel a vállalkozások és a munkavállalók óvatosabbak lettek az elmúlt években tapasztalt sokkok miatt, de reméli, hogy a növekedés, ha beindul, tartós lesz. Az igazi nehézségeket a külpiacok bizonytalansága okozza, mint az energiaárak, az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló háborúk okozta feszültségek, valamint a német gazdaság gyengélkedése.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban az MKIK elnöke azt mondta, hogy a helyzet olyan értelemben romlani fog, hogy „a társadalmi fejlődés eredményeként a kétkezi munkára egyre kisebb a fogékonyság.” Bizonyos munkakörökre nagyon nehéz munkaerőt találni Magyarországon, aminek az egyik oka az, hogy egyre többen szeretnék, hogy a gyermekük fehérgalláros munkavállaló legyen, másrészt a demográfiai helyzet sem segít: a magyar népesség csökken, az idősek száma viszont nő. Parragh úgy véli, hogy vannak még hazai tartalékok, de ezek korlátosak, ezért van szükség vendégmunkások felvételére, és ezzel a helyzettel a jövőben tartósan együtt kell élnünk, de jól kell ezt szabályozni.

Az akkumulátoripar fejlesztésével kapcsolatban Parragh kiemelte, hogy a magyar gazdaságpolitikának alkalmazkodnia kell a külső realitásokhoz, és ki kell használnia az átalakulás során adódó lehetőségeket, bár ebben kockázatok is rejlenek, például az elektromos-autóipar fejlesztése kapcsán. Az akkumulátorgyárak nehezen találnak munkaerőt, ami további kihívást jelent a szektor számára.

Végül Parragh beszámolt arról, hogy az MKIK-ban az év folyamán tisztújítás várható, és valószínűleg lesz kihívója az elnöki posztra, amitől nem tart, sőt, természetesnek tartja a versenyt. A közte és a jegybankkal, valamint Matolcsy György közötti nézeteltérést úgy jellemezte, „hamu alatt izzó a parázs”, és bár a vita nyilvánosságot kapott, most úgy látja, hogy minden szereplő kicsit józanabbul ítéli meg a helyzetet.