Orosz csapás érte a harkivi tévétornyot

Összeomlott a harkivi tévétorony egy orosz csapás következtében, melynek során a torony teteje leszakadt és szürke füst szállt fel az épületből.

Az eseményről készült felvételeken látható a pusztítás, amelyet Oleg Szinegubov, Harkiv kormányzója is megerősített, amikor közösségi médiában közölte, hogy Oroszország támadást hajtott végre a televíziós infrastruktúra ellen.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki régióban lévő Novomihajlivka települést, és négy frontszakaszon is előretörtek. A hadijelentés alapján az elmúlt napokban 16 ukrán ellenrohamot hárítottak vissza, és az ukrán erők közel 900 katonát veszítettek, akik közül több mint 400-an az Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy szenvedtek súlyos sérüléseket.

A hétfőn megsemmisített ukrán katonai célpontok között szerepelt egy légvédelmi pozícionálási terület, egy személyzet nélküli hajókat tároló raktár, egy német Marder gyalogsági harcjármű, egy brit FH-70-es vontatott tarack, valamint 240 drón. Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területekről és az Ukrajnával határos orosz régiókból több településről is jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadásokat. Belgorod megye légterében az orosz légvédelem egy Tocska-U harcászati rakétát is lelőtt.

Az orosz második nyugati kerületi katonai bíróság terrorizmus igazolásának címén hatévi börtönbüntetésre ítélte Andy Stone amerikai állampolgárt, a Meta Corporation szóvivőjét, aki korábban az ukrajnai háborúban részt vevő orosz katonákkal szembeni agresszív fellépést igazolta. Stone-t négy évre eltiltották az internetes források kezelésétől is.

Egy moszkvai bíróság szélsőséges tevékenységre hivatkozva megtiltotta a Facebook és Instagram közösségi hálózatokhoz való hozzáférést, de az ítélet nem érintette a WhatsAppot. Egy másik esetben Jurij Kohovec helyi lakost ötévi kényszermunkára ítélték az orosz fegyveres erőkről szóló rágalmak terjesztése miatt, és fizetésének 10 százalékát az államnak kell átutalnia. Kohovecet továbbá négy évre eltiltották az elektronikus, információs és távközlési hálózatok oldalainak adminisztrálásától.