„Hahó, főpolgármester úr!” – ismét összeszólalkozott Vitézy Dávid és Karácsony Gergely

Újabb szócsata robbant ki Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt között a közösségi médiában. A főpolgármester videóban kérdőjelezte meg Vitézy hitelességét, míg Vitézy pártpolitikai csatározással vádolta meg Karácsonyt.

Karácsony Gergely egy videóban beszélt arról, hogy Vitézy Dávid programja csak ígéretek sorozata, és említést tett több, a múltban meg nem valósult projektjéről. Példaként hozta fel az elektronikus jegyrendszert, a még meg nem épült Közlekedési Múzeumot és a Diákvárost.

Vitézy Dávid válaszában Karácsony Gergelyt vádolta meg azzal, hogy saját program híján az ő programját bírálja, és emlékeztette a főpolgármestert, hogy a kormány és Lázár János állította le azokat a projekteket, amelyeket most számon kér.

Vitézy Dávid szerint a főpolgármester 2019-es kampányában tett ígéreteinek nagy része nem valósult meg, és a főváros kivéreztetésével és csődjével riogatott, miközben állítása szerint lett volna forrás a megvalósításukra.

Karácsony Gergely korábban feltételhez kötötte a vitát, mondván, csak akkor áll szóba, ha kiderül, ki a Fidesz–KDNP valódi jelöltje, míg Szentkirályi Alexandra csak Gyurcsány Ferenc részvételével lenne hajlandó vitázni. Dobrev Klára, az Európai Parlament képviselője és a DK politikusa, azonban nem kereste Magyar Pétert a vitában való részvétel kapcsán, miután a szociáldemokrata-zöld koalíció listavezetőjeként kijelentette, hogy kész lenne vele vitázni. Magyar Péter az április 6-i tüntetés után kezdeményezett egy hármas vitát Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel, megjegyezve, hogy tőle képviselhetik egymást is, hiszen egy oldalnak tartja őket, és a választók így tisztán láthatnák a víziókat.

Magyarországon június 9-én tartanak önkormányzati és európai parlamenti választásokat, ahol Budapesten öt főpolgármester-jelölt közül választhatnak a szavazók, amennyiben mindenki összegyűjti az induláshoz szükséges ötezer aláírást.

A támogatott jelöltek között Karácsony Gergelyt a Párbeszéd, az MSZP, a DK és a Momentum támogatja, Vitézy Dávidot a Budapestért Egyesület és az LMP, Szentkirályi Alexandrát a Fidesz–KDNP, Grudntner Andrást a Mi Hazánk Mozgalom, míg Kajtor Dávidot a Szabad Ország Mozgalom indítja. Dobrev Klára szerint a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség a szociáldemokrata és zöld szavazók politikai otthona, és bár Magyar Péter pártja konzervatív, jobboldali irányultságú, a baloldali világon kívüliek keresik helyüket. Dobrev Klára a Nyugati Fénynek adott interjúban arról beszélt, hogy Magyar azóta nem kereste, de ha lesz listavezetői vita, ő ott lesz, és ha sikerül kisebbségbe szorítani a Fideszt, akkor június 9-e után minden nap előrehozott választásokat fognak követelni.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás a vasárnapját rááldozva elmagyarázta, hogy mi látható a kormánypárt új utcai hirdetésén. A plakátokon és kisfilmekben a Fidesz azzal riogat, hogy ha a "dollárbaloldal" végrehajtja, amit Brüsszelből parancsba kapnak, akkor megjelennének a nőnek öltözött férfiak, ezzel kivonva a kommunikációs képletből az óvodákat, amelyeket korábban LMBTQ-propagandával hoztak összefüggésbe. A kisfilmekben Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Magyar Péter és Dobrev Klára láthatóak, ahogy Ursula von der Leyennek kínálják a "Migráció, Gender, Háború" címszó alatt futó fogásokat, Dobrev Klára azonban nem kapott tálcát, ami a kisfilm szerint valamilyen gender-PC-woke hatás lehet.

Dobrev Klára a Nyugati Fénynek adott interjúban kifejtette, hogy a gyurcsányozásra építő pártok mind eljelentéktelenedtek vagy eltűntek, és hogy a DK az ellenzék legerősebb szövetsége, amely nem próbálja bedarálni a maradék baloldali ellenzéket, hanem természetes szövetségese a szociáldemokratáknak és a zöldeknek. Hozzátette, hogy minden erőfeszítésük arra irányul, hogy leváltsák az Orbán-rendszert, ehhez pedig mindenki szükséges, így Karácsony Gergely is, akit jó főpolgármesternek nevezett.

Az interjúban Dobrev Klára büszkeségét fejezte ki az európai minimálbérre vonatkozó uniós direktíva elfogadtatása kapcsán, és kritizálta a kormány oroszbarát politikáját, amit nemzetárulásnak és a legnagyobb fenyegetésnek nevezett az országra nézve. Emellett figyelmeztetett, hogy ha Orbán Viktor nyer a választáson, megszorításokra lehet számítani.

Karácsony Gergely a választási estét egy pizzériában tervezi végigizgulni, ahol egy pizzát rendelve fölír majd két számot, amelyek szerinte közel lesznek a valósághoz és azt mutatják majd, hogy megnyeri a választást. A főpolgármester úgy véli, hogy a Fidesz óriásit bukik a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokon és biztos a saját győzelmében. Karácsony szerint a Fidesz-jelölt, Szentkirályi Alexandra programja nem üzenet, hanem hadüzenet Budapestnek, és a Fidesz által generált autós-biciklis konfliktus valójában nem létezik. A főpolgármester a kormányt és Szentkirályi Alexandrát azzal vádolja, hogy a Fővárosi Önkormányzatot kifizetőhelyként használják, és hangsúlyozza, hogy a város fejlődött az elmúlt öt évben. Karácsony Gergelyt a Fidesz-jelölt TikTok-kampányában kifigurázó videók nem zavarják, és kész vitázni a valódi jelöltekkel. A legnagyobb ellenfelének pedig Rogán Antalt, a miniszterelnök kabinetfőnökét tartja.

Karácsony Gergely a Blikknek adott interjújában elmondta, hogy jelenleg semmilyen viszonya nincs a kormánnyal, és úgy véli, hogy a választási időszak alatt a kormány még élezi is a konfliktusokat, például a mini Dubaj ötletével és a józsefvárosi családok kilakoltatásával. Szerinte 2019 óta sokszor kellett megvédeniük az értékeiket és az elveiket a kormánnyal szemben. Újra indul, mert végig szeretné vinni, amit elkezdtek, és úgy látja, öt év alatt sok tekintetben húsz év adósságát kellett törleszteniük. A főpolgármester szerint a Fidesznek nem üzenete, hanem hadüzenete van Budapestnek, és úgy véli, hogy a Fidesz nehezebb helyzetben van, mint az ellenzéki pártok összességében, és „nagyon komoly esélyt lát arra, hogy a Fidesz történelmi vereséget szenvedjen június 9-én”. Karácsony Gergely az elmúlt öt évben elért eredményekre hivatkozva, mint például a tömegközlekedési eszközök beszerzése és a fák ültetése, büszke arra, hogy Budapest szabadabb, zöldebb és szolidárisabb, mint valaha.

Karácsony Gergely a Blikknek adott interjújában szekunder szégyent érzett, amikor a videót nézte, amiben Szentkirályi Alexandra parodizálja. A főpolgármester szerint, ha a Fidesz úgy dönt, hogy Szentkirályi Alexandrának végig kell csinálnia a kampányt, az számára „egy nagyon csúnya bukta lesz”, és ha valóban nem áll ki vitázni, az egy újabb bizonyítéka lesz, hogy a kormány nem mernek a budapestiek szemébe nézni. Karácsony Gergely továbbra is kész vitázni bárkivel, aki ténylegesen ott lesz majd a szavazó lapon. A főpolgármestert kérdezték arról is, mit szól ahhoz a TikTok-videóhoz, amiben Szentkirályi Alexandra őt parodizálja, amire azt válaszolta, hogy nem tud olyan mélyre süllyedni politikailag, hogy érdemben reagáljon erre a videóra. Vitézy Dávidról pedig úgy nyilatkozott, hogy politikusként középszerű, és a magyar politika színvonalát sem emeli. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány azzal támadja, hogy Gyurcsány Ferenc embere, Karácsony azt mondta, 2019 óta ugyanazokkal a pártokkal van koalícióban, és leginkább a budapestiek jelöltje. Karácsony szerint a Fidesz nehezebb helyzetben van, mint az ellenzéki pártok összességében, és „nagyon komoly esélyt lát arra, hogy a Fidesz történelmi vereséget szenvedjen június 9-én”. A főpolgármester úgy gondolja, amit ebben a ciklusban meg lehetett csinálni, azt megtették, és vannak fejlesztések, amelyek hosszú idő alatt valósulnak meg. Az interjúban azt is elmondta, hogy ugyanabban a pizzázóban fogja tölteni a választás estéjét, és 2019-hez hasonlóan megint felírja majd egy szalvétára, kinek hány százalékot tippel.