Amerikai segélycsomagot bírál a Hamász

A Hamász élesen kritizálta az amerikai képviselőház által elfogadott katonai segélycsomagot, amely részben Izraelnek szól.

A radikális iszlamista szervezet szerint az amerikai támogatás gyakorlatilag "menlevelet, illetve zöld jelzést ad" Izrael számára, hogy tovább folytassa "brutális agresszióját a palesztin nép ellen" a Gázai övezetben. A Hamász álláspontja szerint ez az intézkedés "az amerikai bűnrészesség, illetve partnerség hivatalos megerősítését" jelenti Izrael Hamász elleni háborújában.

A képviselőházban hosszú és nehéz viták után szombaton elfogadott törvényjavaslat demokrata és republikánus támogatással született meg. A 95 milliárd dolláros segélycsomag Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szól, melyből 13 milliárd dollár Izrael támogatására van fenntartva.

Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke a segélycsomag kapcsán kijelentette, hogy az Egyesült Államok ezzel a nyugati civilizációt is védi.

A még szenátusi jóváhagyásra váró amerikai törvénytervezet részeként kilencmilliárd dollár humanitárius segélyt irányoz elő a Gázai övezet lakosságának és más "veszélyeztetett népcsoportoknak" szerte a világban.