Verstappen duplázott Shanghajban: a sprintfutam után az időmérőt is megnyerte

Max Verstappen 13 másodperces előnnyel nyerte meg a 2024-es Formula–1-es idény első sprintfutamát Shanghajban, ahol a holland pilóta mögött Lewis Hamilton, majd Sergio Pérez végzett a dobogón.

A Formula–1-es mezőny 2019 után tért vissza a kínai metropoliszba, ahol először versenyzett hazai pályán Csou Küan-jü, a Stake Sauber csapat pilótája. A hétvége pénteken szabadedzéssel és a rövid futam kvalifikációjával kezdődött, amelyet a váratlan eső miatt izgalmasra sikeredett, és végül Lando Norris, a McLaren pilótája szerezte meg a rajtelsőséget. A második rajtsorból Fernando Alonso és a címvédő Max Verstappen indult, míg a Ferrari csapat versenyzői az ötödik és hetedik helyről kezdhették a versenyt.

A 19 körös futam rajtjánál Hamilton fantasztikusan rajtolt, meglepve ezzel a pole pozícióból induló Norrist, aki az első kanyarban megcsúszott és a sóderágyban kötött ki, így az első kör végén már csak a hetedik helyen állt. A pontszerző helyeken ekkor Hamilton, Alonso, Verstappen, Carlos Sainz, Pérez, Charles Leclerc, Norris és Oscar Piastri autózott.

Hamilton előnye a nyolcadik körben csupán két másodperc volt Verstappennel szemben, amikor Verstappen csapattársa, Pérez is felzárkózott Sainzra. A kilencedik körben Verstappen már az élen állt, és innentől kezdve növelte előnyét. A pódium harmadik fokáért Pérez és Leclerc között nagy csata alakult ki, amelyet végül Pérez nyert meg, míg Leclerc a negyedik helyen végzett. A harmadik helyért folytatott küzdelemben Alonso az oda-vissza előzgetésben megsérült az autója, így végül fel kellett adnia a versenyt. A pontszerző helyeket Norris, Piastri és a Mercedes versenyzője, George Russell szerezte meg.

A versenyhétvége szombaton az időmérővel folytatódott, ahol Max Verstappen végig az első helyen haladt, és végül megnyerte a Kínai Nagydíj időmérőjét, ezzel megszerezve a Red Bull Forma-1-es csapatának századik időmérős győzelmét. A pilóták meglepően sokat hibáztak, különösen a harmadik szektorban. Lewis Hamilton csak a 18. helyen zárt, míg Logan Sargeant a mezőny végén végzett. Cunoda Juki, Kevin Magnussen és Csou Kuan-jü sem jutottak be a legjobb 15-be. Carlos Sainz Jr. nagy hibát követett el Q2-ben, amikor túl nagy tempóval akart bevenni egy kanyart, és megpördült az autója, de a csapatnak sikerült összetákoltatni a kocsiját, és végül a harmadik helyen zárt. Daniel Ricciardo nem jutott tovább, míg Valtteri Bottas az utolsó pillanatban tudott javítani, és bekerült a legjobbak közé. A sprintfutamon második helyen záró Sergio Pérez az időmérőn is remekelt, és a második helyet szerezte meg, három tizeddel csapattársa, Verstappen mögött.

Verstappen így sorozatban öt pole pozícióval kezdte az idényt, amely legutóbb 1999-ben a kétszeres világbajnokká váló finn Mika Häkkinennek sikerült. A rekordot a franciák négyszeres vb-győztese, Alain Prost tartja 1993-ból, ő az idény első hét futamán rajtolhatott az élről abban az évben.

A sprintfutamot követően Verstappen órákkal később az időmérőt is behúzta, így vasárnap ideális helyzetből várhatja a versenyt. A második szakaszban Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Alex Albon és Pierre Gasly csatlakoztak a kiesőkhöz. A végén, a mindenről döntő utolsó 12 percben Verstappen tovább uralta a mezőnyt, végül 322 ezredmásodperces előnnyel nyerte meg az időmérőt a csapattársa Sergio Pérez előtt. A két Red Bull mögött Fernando Alonso lett a harmadik, némi meglepetésre pedig mindkét McLaren a két Ferrari előtt végzett.

A Kínai Nagydíj magyar idő szerint vasárnap 9.00-kor rajtol majd.