Egyre több ember küzd térdproblémákkal

Az Egyesült Államokban a térdartrózisban szenvedők száma megduplázódott a 20. század közepéhez képest, miközben az átlagsúly és a várható élettartam is növekedett. Az artrózis során a porc csontosodik vagy elhal, a szövet begyullad, és az eltűnő porcréteg alatt a csont lyukacsossá válik.

A betegség terjedésének okait vizsgálva amerikai és finn tudósok több száz csontvázat tanulmányoztak károsodásra utaló jelek alapján, és az eredményeket összehasonlították. A vizsgált csontvázak között voltak évezredekkel ezelőtt élt vadászok és gyűjtögetők, valamint a 19. és 20. században élt és nemrég elhunyt személyek maradványai is.

A kutatások szerint a térdartrózis fő oka nem az életkor vagy a túlsúly, hanem a mozgásszegény életmód. Az evolúciós szempontból a térdünk egy olyan faj számára fejlődött ki, amely állandó mozgásban volt, és a kevés mozgás a porc visszahúzódásához vezet.

Bár a térd betegségének pontos okait még nem ismerjük, az már bizonyított, hogy az artrózis kockázatát mérsékelt, rendszeres testmozgással csökkenthetjük.