A politikusok eddig csak készültek, most jön a java, ez vár Magyarországra

Pontosan ötven nap múlva önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon, a hivatalos kampányidőszak ma kezdődik, a képviselők gyűjthetik az ajánlásokat. Kampányindító nagyelemzés az Indexen.

Vasárnap Budapesten tartott közös kampánynyitó rendezvényt az új ellenzéki összefogás három pártja, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek. Beszédet mondott többek között Karácsony Gergely főpolgármester, Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, EP-listavezető és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, EP-képviselőjelölt.

Szentkirályi Alexandra szerdán a Bálnában indította kampányát, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje hétpontos tervet vázolt az eseményen, amelyen felszólalt Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Tarlós István volt főpolgármester. Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt pénteken mutatta be 101 pontos programját.

A Fidesz pénteken fogadta el a Választási Manifesztumot, az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Deutsch Tamás európai parlamenti listavezető.

Ezekről szólhat a következő időszak

Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője szerint a Fidesz-KDNP-nél nem számít komoly kormánymozdulatokra a kampányban, ami a kommunikációt illeti: „A jól bejáratott, unásig ismételt szlogeneket fogjuk hallani: no war, no gender, no migration, el kell foglalni Brüsszelt, dollárbaloldal, szuverenitásvédelem, de a szokásos gyurcsányozás sem fog elmaradni."

Az elemző szerint Magyar Péter „valószínűleg menni fog tovább a friss erő lendületével és a változás jelszavával, egyelőre megállíthatatlannak tűnik és minden vád lepereg róla. Jelenleg teflonból van és golyóálló is, azonban kérdés, ezt a kivételes állapotot meddig lehet fenntartani."

Az ellenzéki pártok egyelőre se kiköpni, se lenyelni nem tudják Magyar Pétert. Valószínűleg többen megpróbálják majd „összefideszezni” Magyart, erre már láttunk próbálkozást Gyurcsány Ferenc egy korábbi posztjában, amikor ugyan név nélkül, de félreérthetetlenül utalt Magyar korábbi párthovatartozására.

Az Iránytű Intézet elemzője a Kutyapártról úgy vélekedett, hogy „hozni fogja a szokásos formáját, tehát egy humoros, kreatív, (ön)ironikus kampányra számíthatunk tőlük. Azonban idén ennél többre is szükségük lehet, mivel a szavazóbázisuk komoly átfedést mutat Magyar Péter táborával."

„A Mi Hazánk némileg el van tűnve eddig a kampányban, ez nagy médiafelületek hiányában nem meglepő fejlemény. Magyar jelenleg minden tartalmat kiszorít és a mérések szerint rájuk is jelenthet veszélyt, mivel a biztos EP kijutó 8 százalékos szintről az 5 százalékos bejutási küszöb környékére esett le a támogatottságuk országosan."

Erdélyi Rezső Krisztián szerint az európai parlamenti választás megkerülhetetlen témája lesz – szerte Európában, így Magyarországon is – a háború kérdése.

A kormánypártok tétjei

Pék Szabolcs szerint a Fidesz számára az egyik legnagyobb tét, hogy fenntartsa a sérthetetlenségének mítoszát és azt tudja mutatni, hogy minden botrány és nehézség ellenére megnyerik az aktuális választásokat.

Az önkormányzati választást ennél jóval bonyolultabb képletnek látja Pék Szabolcs, aki szerint a kormánypárt nem venné komolyan a fővárosi kampányt, mivel a jelöltjük Szentkirályi Alexandra előre felvett rövid videókkal kampányol.

Erdélyi Rezső Krisztián szerint az európai parlamenti választásoknak Magyarországon túlmutató jelentősége van a Fidesz számára.

Az ellenzéki pártok tétjei

Pék Szabolcs úgy látja, az ellenzék számára a dupla választás tétje alapvetően a túlélés. Ha a kisebb pártok nem érik el az 5 százalékos küszöböt az EP-választáson, akkor a teljes eljelentéktelenedés várhat rájuk.

Erdélyi Rezső Krisztián úgy vélekedett, hogy az ellenzéki térfélen a hagyományos pártok számára a legnagyobb tét, hogy ellenzékváltó hangulatban is képesek legyenek eredményeket elérni.

(Borítókép: Németh Emília / Index)