Postai sikkasztás Heves megyében

Egy volt postavezető ellen emeltek vádat Heves megyében, aki a rábízott pénzeket saját céljaira használta fel, többek között egy idős ember nyugdíját is ellopva.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben, aki korábban a Magyar Posta egyik, Füzesabonyhoz közeli településén dolgozott vezetőként és kézbesítőként is. A Heves Vármegyei Főügyészség pénteki közleménye szerint a vádhatóság szerint a nő 2019 nyarától 2022 őszéig követte el a bűncselekményeket.

A vádirat részletei szerint a vádlott 2022-ben 64 készpénzátutalási megbízást késve teljesített, és a rábízott közel 600 ezer forintot saját céljaira használta fel, például tartozásait törlesztette belőle. Továbbá 21 darab, összesen 300 ezer forint értékű készpénzátutalási megbízást egyáltalán nem utalt el, és az átvett pénzösszegeket nem számolt el hivatalosan.

A nő további visszaélése, hogy 2022 nyarán nem adta át egy idős embernek a havi öregségi nyugdíját, hanem azt magának tartotta meg, és a kifizetési igazolást meghamisította. Ezt a kárt később megtérítette, a cselekmény elkövetési értéke összesen közel egymillió forint volt.

A Magyar Posta 2022 októberében azonnali hatállyal felmondott a nőnek. A járási ügyészség nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, továbbá szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a postavezetővel szemben.

A vádiratában a Füzesabonyi Járási Ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzkezeléssel összefüggő foglalkozástól eltiltást kiszabására tett indítványt.