Az egészséges üzemanyag nem álom többé

A közúti közlekedés jelentős szerepet játszik a klímaváltozást előidéző gázok kibocsátásában, de a laboratóriumi nafta elterjedése jelentheti a megoldást, mivel az elektromos autók még nem terjedtek el széles körben.

Spanyol és brit kutatók egy olyan üzemanyag előállításán dolgoztak, amely gázolaj és bioüzemanyag keverékéből áll, és amely környezetbarát, valamint nem gyakorol rossz hatást a motor teljesítményére. A Malagai Egyetem és a Birminghami Egyetem kutatói azon fáradoztak, hogy csökkentsék a járművek károsanyag-kibocsátását anélkül, hogy a motor teljesítménye romlana. Ezt a hvg.hu számolt be.

A ScienceDirect tudományos folyóiratban közzétett kísérlet eredményei szerint az új üzemanyaggal a járművek által kibocsátott korom mennyisége akár 90 százalékkal is csökkenhet. A kutatók szerint ez az eredmény olyan alternatív üzemanyagok fejlesztéséhez vezethet, amelyek nem kőolaj alapúak és jelentősen csökkenthetik a járművek károsanyag-kibocsátását, miközben a motor teljesítménye nem szenved csorbát.

Francisco Javier Martos, a Malagai Egyetem tudósa kiemelte a koromkibocsátás csökkentésének fontosságát, mivel az nemcsak a globális felmelegedést erősíti, hanem az emberi és állati egészségre is káros hatással van, mivel könnyen belélegezhető. A kutatócsoport célja, hogy a laboratóriumban előállított üzemanyag a jövőben kereskedelmi forgalomban is elérhető legyen.