Időutazás Petőcz András könyvbemutatóján

Petőcz András legújabb verseskötetének, a Dadog-nak a bemutatóján jártunk a Nyitott Műhelyben, ahol a költő dadogásáról és a nyolcvanas évek irodalmi világáról is mesélt.

Petőcz András dadogását verseiben is megélhetjük, hiszen legújabb kötetének címe is Dadog. A József Attila-díjas költő a Nyitott Műhelyben tartott könyvbemutatóján beszélt először erről, ahol Kukorelly Endrével és Berka Attilával, a Corvina Kiadó munkatársával folytatott beszélgetést. Petőcz elárulta, hogy versei írása során szándékosan hagyott ki szavakat vagy betűket, hogy izgalmasabbá tegye a szövegeket.

A költő visszaemlékezett a nyolcvanas évek elejére, amikor még pályakezdő volt, és arról beszélt, hogy akkoriban a versbeszéd pátoszos volt. Kukorelly Endrével való ismeretsége is ekkor kezdődött, akinek szövegeiben szintén felfedezte a töredezettséget, és mindketten kerülték a pátoszt. A Dadogás kötet ezt az időszakot idézi fel számára.

A párizsi Magyar Műhely hatása

Az eseményen több neves művész, mint Erdély Miklós, Szentjóby Tamás, Balaskó Jenő és Hajas Tibor neve is felmerült. Kukorelly és Petőcz egyaránt úgy érezték, szerencsések voltak, hogy a párizsi Magyar Műhelyen keresztül találkozhattak velük. A műhely családias légkörét és a sikeres alkotók gyors irodalmi életbe való bekerülését emelték ki. Petőcz András egy 1981-es eseményt is megosztott, amikor váratlanul őt kérték fel egy esti felolvasásra, ami után úgy érezte, befogadták a műhelybe.

A saját szabályok fontossága

Petőcz András kritikusan szólalt meg az irodalmi forradalom hiányáról és a közhelyek ismétlődéséről. Tanítványainak azt tanácsolja, hogy alkossanak saját szabályokat. Ő maga például nem a szótagszámra ír, hanem a sorok hosszát igazítja egymáshoz. Kukorelly is osztja ezt a nézetet, és kreatív írás kurzusán a közhelyek elkerülésére ösztönzi a diákokat. Mindketten a rossz középiskolai irodalomoktatást okolják, ami a XIX. századi poétiára koncentrál, és nem ad teret az avantgárdnak vagy a kortárs alkotóknak.

Petőcz András könyvbemutatója egy érdekes időutazás volt, ahol a múlt és a jelen találkozott. A Dadog című kötet a Tiszatáj Könyvek gondozásában jelent meg 2024-ben, 130 oldalon.

(Borítókép: Fekete Tímea / Index)