Állami koncesszió miatt perel egy sütőolaj-gyűjtő

Juhász Sándor, aki saját gyűjtőpontokat hozott létre és jelentős összeget, közel 5 millió forintot fektetett vállalkozásába, most az állam ellen indított pert, mivel a hulladékgazdálkodás állami koncesszióba adása miatt nem folytathatja tevékenységét.

A MOL csoport által létrehozott MOHU nyerte el a hulladékgazdálkodási koncessziót, amelynek célja Magyarország és a régió körforgásos gazdaságának erősítése. A vállalat szerint ez nemcsak kötelesség, hanem gazdasági lehetőség is az ország számára.

  1. július elsejétől a hulladékgazdálkodásban érintett vállalkozások csak a MOHU alvállalkozójaként dolgozhatnak, ami többek között Juhász Sándort is hátrányosan érintette. A Szabad Európa cikke szerint az új rendszerben a kisebb vállalkozásoknak csak bérmunkásként van lehetőségük részt venni a folyamatban, ami ellen tiltakozások is voltak. A G7.hu információi alapján az új rendszer döcögősen indult, és az újrahasznosítás mértéke csökkent.

Juhász Sándor, aki korábban használt sütőolajat gyűjtött, most anyagi nehézségekkel küzd, hiszen a vállalkozásához felvett hiteleket továbbra is törlesztenie kell, miközben bevétele megszűnt. Emiatt döntött úgy, hogy bepereli az államot.

A videóriportban többek között arról is szó esik, hogy Sándor hogyan kezdett bele az olajgyűjtésbe, milyen hatással volt életére az állami döntés, mire számít a bíróságon, hogyan alakult az elmúlt években a begyűjtött sütőolaj mennyisége, miért fontos az olaj gyűjtése, és mi lett a szintén munkanélkülivé vált halászok kártalanításával.

A kormány korábban is hozott már olyan döntéseket, amelyek hátrányosan érintettek bizonyos szakmákat. Például 2016-ban a halállomány védelmére hivatkozva megtiltották a kereskedelmi célú halászatot, annak ellenére, hogy a horgászok több halat fogtak ki, mint a hivatásos halászok. Lázár János ígéretei ellenére a munka nélkül maradt halászok sorsa rendezetlen maradt, kártérítést nem kaptak.