A marihuána legalizálásának várható hatásai Németországban és Nyugat-Európában

A németországi marihuána legalizálása dominóhatást válthat ki Nyugat-Európában, több állam is követheti ezt a példát – véli Sárosi Péter drogpolitikai szakértő.

Németországban április elsejétől lépett életbe az a törvény, amely 18 évnél idősebbek számára legalizálja a marihuána termesztését és fogyasztását. Az emberek otthon maximum 50, nyilvános helyeken pedig maximum 25 gramm marihuánát tarthatnak maguknál. Profitalapon azonban továbbra sem hozható kereskedelmi forgalomba a kannabisz.

A német drogpolitika változásának hátterében a kannabisz illegális fekete piacának okozta jelentős bűnözés áll. A rendőrségi és igazságszolgáltatási költségek olyan magasra emelkedtek, hogy a nyugat-európai ország végül a legalizálás mellett döntött. Sárosi Péter szerint ez az állapot sokba került Németországnak, és a legalizálással az állam hatékonyabban tudja szabályozni a kannabisz piacát. A szakértő hangsúlyozza, hogy a jövőben nem a tiltás, hanem a szabályozás és az oktatás kerül előtérbe.

Sárosi Péter a Deutsche Wellenek beszélt arról, hogy hasonló intézkedések előkészítése már zajlik Luxemburgban, Máltán és Csehországban is, ami azt jelzi, hogy a német döntés valóban indíthat egyfajta dominoeffektust a régióban.

Magyarországon jelenleg a marihuána birtoklása büntetőjogi kategóriába esik, és a szakértő szerint itthon egy büntetéspárti politika érvényesül. Az állam a kannabisz fogyasztást rendészeti kérdésként kezeli, és többet költ büntetésre, mint ártalomcsökkentésre és kezelésre. Sárosi Péter hozzátette, hogy a megbüntetett emberek 90 százaléka fogyasztó, és a magyar állam a megelőzésre, kezelésre és ártalomcsökkentésre szánt összeg többszörösét költi büntetésre.

A szakértő úgy véli, hogy Magyarországon a mértéktelen alkoholfogyasztás miatti rossz lelkiismeret és a drogfüggőség jellemproblémaként való értelmezése hozzájárul az illegális szerek fogyasztóinak megbélyegzéséhez. Emiatt Sárosi Péter szerint Magyarországon nem várható érdemi változás a marihuána szabályozásában.