A Fed a magas kamatlábak miatt aggódik

A Federal Reserve legújabb jelentése szerint a piaci szereplők és elemzők a tartós infláció mellett most már a vártnál magasabb kamatlábakat is a pénzügyi stabilitás legnagyobb fenyegetéseként értékelik.

A Federal Reserve féléves pénzügyi stabilitási jelentésében kiemelte, hogy a bankszektor egészséges és rugalmas marad, ugyanakkor felhívta a figyelmet a fedezeti alapok tőkeáttételének történelmi csúcsra emelkedésére. Az amerikai ügynökségek aggodalmukat fejezték ki a fedezeti alapokhoz kapcsolódó magas tőkeáttétel miatt.

A jelentés szerint a kereskedelmi ingatlanhitelekből eredő veszteségek már nem tűnnek olyan fenyegetőnek, mint korábban, és a vállalati valamint háztartási hitelállományok továbbra is egészséges állapotban vannak. Azonban néhány kisebb hitelezőt még mindig nyomasztanak a fix kamatozású eszközökön keletkezett veszteségek.

A Fed továbbá több sebezhetőséget is azonosított a finanszírozási piacokon, különösen a kisebb bankok és egyes pénzpiaci befektetési alapok esetében. A kincstárjegy-piaci likviditás a történelmi tartomány alsó határán mozgott, és a bróker-kereskedők korlátozott kapacitása, illetve az, hogy nem hajlandók a kincstárjegy-piaci közvetítésre a piaci stressz időszakaiban, strukturális sebezhetőséget jelent.