Szombaton és vasárnap is forgalomkorlátozás lesz Budapesten

Kerékpáros felvonulás és a 39. Telekom Vivicittá városvédő futás miatt ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani a hétvégén Budapesten, amelyeket a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ jelentett be.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a forgalomkorlátozások szombaton 15 órától 20 óráig lesznek érvényben. Ebben az időszakban szakaszosan és időszakosan lezárják a következő útvonalakat: Soó Rezső sétány, Räde Károly sétány, Borbás Vince sétány, Üllői út, Ferenc körút, Petőfi híd, Egyetemisták parkja, Egry József utca, Valdemar és Nina Langlet rakpart, Raoul Wallenberg rakpart, Friedrich Born rakpart, Döbrentei tér, Attila út, Alagút utca, Alagút, Clark Ádám tér, Széchenyi Lánchíd, Széchenyi István tér, József Attila utca, Andrássy út, Hősök tere, Olof Palme sétány, Zichy Mihály út és Napozórét egyes szakaszait.

Az érintett területeken, mint például a rakpartok, az Attila út, az Alagút utca, az Alagút és a Lánchíd, időszakosan teljes szélességében lezárásra kerülnek. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a futóverseny előkészületei miatt pénteken a Margitszigeten is lesznek forgalomkorlátozások, a 26-os autóbuszok 8 és 11 óra között rövidített útvonalon közlekednek.

Szombaton reggel 9 és délután 5 óra között a Margitsziget központi útját zárják le, 14 órától pedig az Árpád hídon és a Népfürdő utcában is forgalomkorlátozásra kell számítani, 14 órától várhatóan 16 óráig a pesti alsó rakpartot is lezárják a Dráva utca és a Margit híd között.

Vasárnap jelentős közúti korlátozásokra kell készülni az Árpád hídon, a Margit hídon, a Margitszigeten, a Népfürdő utcában, a pesti alsó rakparton az Árpád híd és a Margit híd között, az Árpád fejedelem útján, a budai alsó és felső rakpartokon a Margit híd és Rákóczi híd között, a Szabadság hídon, valamint az Alagút utca és az Attila út térségében is.

A korlátozások a közösségi közlekedést is érintik, így többek között az 5-ös, a 9-es, a 15-ös, a 16-os, a 26-os, a 34-es, a 105-ös, a 106-os, a 107-es és a 178-as autóbusz, a 2-es, a 4-es, a 6-os, a 19-es, a 41-es, a 47-es és a 49-es villamos, valamint a 79-es és az 83-as trolibusz közlekedését is befolyásolják.

A futóverseny útvonala érinti a rakpartnyitás helyszínét, ezért a BKK kéri az arra járókat, vegyék figyelembe a szervezők kéréseit: amikor a mezőny a rakparton fut, hagyják el az útpályát, és fokozottan figyeljenek a saját maguk, valamint mások testi épségére.

A közösségi közlekedés változásairól részletesen a BKK Info oldalon, a közúti információkról pedig a BKK Info - Közút oldalon is lehet tájékozódni, emellett a társaság az utazás megtervezéséhez a BudapestGO alkalmazás használatát ajánlja. A szervező Budapest Sportiroda munkatársai mintegy húszezer résztvevőt várnak a versenyre, azonban a legfrissebb információk szerint az idei kétnapos eseményre immár 23 ezer előnevezés érkezett, melyből eddig 10 ezer körül van a külföldi résztvevők száma. A magyarok 1020 hazai településről, míg a külföldiek 108 különböző országból neveztek a rendezvényre.

Vasárnap több mint 13 ezren indulnak a félmaratonon és a 10 kilométeres távon. Az amatőrök közül 1300-an itt futnak majd életükben először versenyen félmaratont és 900-an pedig először 10 kilométert – mondta el Kocsis Árpád versenyigazgató.

A szombati bringás felvonulás tervezett útvonala: Népliget, Soó Miksa sétány - 15:00 indulással, Népliget – Üllői út – József körút – Petőfi híd – Valdemar és Nina Langlet rakpart – Döbrentei tér – Attila út – Alagút – Széchenyi Lánchíd – Széchenyi István tér – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere – Városliget, Napozórét, ahol a menet végének érkezésével, kb. 17:00-kor bringaemelés lesz. Kocsis Árpád arra kérte az autósokat, hogy ne megszokásból közlekedjenek majd a hétvégén, egyben hozzátette, hogy a versenyek ideje alatt 300 munkatársuk biztosítja majd a rugalmas forgalom-elterelést az útvonalakon.