A sokadik pecsét

A HVG e heti számában a bűn, a bűnhődés és a feloldozás témáját járja körül, a Jelenések könyvének hét pecsétjének metaforáját felhasználva.

A Jelenések könyvében János apostol látomásai a bűn, a bűnhődés és a feloldozás hármasát tárják elénk, ahol a Bárány – Jézus – egymás után feltöri a hét pecsétet. A Fidesz által beterjesztett gyermekvédelmi törvényjavaslatot a HVG címlapsztorija elemzi, amely nem kínál feloldozást, és nem kezeli a rendszer hiányosságait, a gyerekek helyzetét nem javítja, és a titkosszolgálati módszereket is bevető háttérellenőrzéssel a dolgozókat potenciális bűnelkövetőkként kezeli.

A törvényjavaslat a Fidesz reakciója lehet arra, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adott egy pedofil-bűncselekmény eltussolásában segédkező elítéltnek, ami miatt Varga Judit igazságügy-miniszterrel együtt politikai nehézségekbe ütközött. A botrány következményeként Orbán Viktor és a Fidesz számára a hetedik pecsét feltörése után úgy tűnhetett, mintha angyali harsona szólalt volna meg, jelezve a nehéz idők eljövetelét. Ebben a helyzetben Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője, aki a gyermekvédelmi törvény kapcsán tüntetést szervezett, az ellenzék legerősebb formációjává vált a Medián felmérése szerint.

A HVG portréjában Tarr Zoltán lelkész a református egyházban tapasztalható hitvallási helyzetről beszél, és kritizálja Balog Zoltán püspök kegyelmi ügyben játszott szerepét. A Szellem rovat Dosztojevszkij "Bűn és bűnhődés" című regényének színpadi adaptációjáról számol be, amelyben Raszkolnyikov szavai a hatalom megragadásának szükségességéről szólnak, ami akár a mai politikai helyzetre is utalhat.

Orbán Viktor a hatalmat az elmúlt 14 évben abszolutizálta, megragadva minden lehetőséget, beleértve a kötelező magánnyugdíjpénztárak vagyonának elvételét és a közmédia alá gyűrését. A diplomáciai táncrendben Orbán a pénzügyi támogatások megszerzésére törekszik, miközben a gyermekvédelmi intézményrendszer helyett inkább a rokonok és barátok gazdagítására használja fel az EU-támogatásokat. A Szellem rovatban a Batthyány család története is felidéződik, akik előnyös házasságok révén emelkedtek ki a köznemesek közül.