Pénzért feljelentené a szomszédját?

Svédország negyedik legnagyobb városában, Uppsalában új rendszert vezettek be, amely lehetővé teszi a járókelők számára, hogy lefotózzák a szabálytalanul parkoló autókat és egyéb közlekedési szabálysértéseket. A Scout Park nevű mobiltelefonos alkalmazással egy kattintással jelenthetik a tilosban parkoló autókat, és cserébe 100 korona, azaz körülbelül 3380 forintot kapnak.

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű: egy fotót kell készíteni a tilosban parkoló autóról úgy, hogy a rendszám is látszódjon, majd a pontos helyadatokat az alkalmazás automatikusan hozzátársítja a képhez és elküldi a parkolási társaságnak. Ha az ellenőrök indokoltnak ítélik meg a bejelentést, az önkéntes bejelentő megkapja a jutalmat.

A feljelentő házmesterek országaként ismert Svédországban mostanra nyugatabbra is igény mutatkozik a feljelentések pénzért történő megtételére. A kérdés, hogy vajon ez az eljárás elterjedhet-e, és vajon az emberek fogékonyak lesznek-e rá.

A Scout Park applikációjának vezérigazgatója, Erik Englund azt mondta, hogy elsősorban Svédországban szeretnének terjeszkedni, de később más európai országokban is meghonosítanák a rendszert. A cégvezető szerint a rendszer elsődleges célja, hogy minél több ember juthasson hozzá egy kis mellékes pénzhez.

A témával kapcsolatos mai kérdésünk, hogy ön feljelentené-e a szomszédját pénzért, szavazatokat egészen 17 óráig várunk. A szavazásra felkérjük olvasóinkat, hogy fejezzék ki véleményüket.

Köszönjük, hogy részt vesz a szavazásban!

Friss hírek Svédországból

Svédországban, Västerås központjában egy tragikus esemény is történt. Éles tárggyal sebesítettek meg több embert a Jakobsbergsgatanon. A helyi rendőrség a területet lezárta és kihallgatja a szemtanúkat. A vlt.se információi szerint a támadás 13 óra 25 perckor történt, és két embert késeltek meg. Az áldozatokat a mentők ápolják. Az esemény kapcsán a közösségben érzékelhető a feszültség növekedése, és a hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.