Orbán Viktor a Fidesz választási manifesztumát fogja bemutatni

Nagy várakozás előzi meg a Fidesz választási manifesztumának bemutatását, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök fog prezentálni.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója posztja szerint a miniszterelnök a manifesztumot nyilvánosságra hozta. A pontos időpontot maga Orbán Viktor jelölte meg: 15 óra 20 perckor került sor a bemutatóra, amelyet a hvg.hu-n is élőben lehetett követni.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel szólalt meg hosszú idő után, ahol ismételten elmondta az utóbbi hónapokban már jól ismert álláspontjait. Ezen felül kitért arra a nézetre is, hogy „Magyarország nem tart ott, hogy a véleményéért valaki szankciókat szenvedjen el”, amit azzal kapcsolatban fogalmazott meg, hogy Tarr Zoltánt, aki a Magyar Péter legutóbbi tüntetésén szólalt fel, politikai véleménye miatt menesztették állásából.

A Millenárison tartott kampánynyitón először Menczer Tamás lépett a színpadra, őt Szijjártó Péter és a Fidesz EP-listájának vezetője, Deutsch Tamás követte. Menczer szerint “egyértelmű a június 9-i választás tétje: háború legyen, vagy béke”. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy az európai vezetők egy jelentős része háborús pszichózisban szenved, és hozzátette: “Június 9-én a béke színe a narancs, béke neve Fidesz”. Deutsch Tamás szerint Brüsszel lett az új Moszkva, valamint “no war”, és említést tett Magyar Péterről is, akit a dollárbaloldal magyar hangjaként jellemez. Azonban a Fidesz kommunikációjában Brüsszel időről időre változó megítélését figyelembe véve, Deutsch Tamás kijelentése nem egyértelmű, hiszen a Fidesz korábban is többször változtatta meg álláspontját Brüsszel és Moszkva összehasonlításával kapcsolatban.

Orbán Viktor lép a színpadra, mögötte a felirat: “Csak a béke! Csak a Fidesz!”. A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy 20 éve minden európai választást megnyertek, és felhívta a figyelmet a szerénység megőrzésére. “Ma kétszer annyi cigány ember dolgozik Magyarországon, mint Gyurcsányék alatt” – mondta, és bejelentette, hogy fel fogják számolni a szegénységet, amit a baloldal hagyott itt maga után. Orbán Viktor szerint a választási győzelem csak egy eszköz az emberek szolgálatára, és a Fidesz az, aki talpra állította a gazdaságot. A miniszterelnök szerint a veszély Brüsszelből jön, és a szabad Európa recseg-ropog. Orbán Viktor kiemelte, hogy "El kell foglalnunk Brüsszelt, félre kell tolnunk a brüsszeli bürokratákat, és kézbe kell vennünk a dolgokat" és hogy "Brüsszel a tűzzel játszik, amit Brüsszel csinál, az maga az istenkísértés" valamint "No migration, no gender, no war!".

Orbán Viktor 14 éves kormányzásának legrázósabb hónapjait éljük, a kegyelmi botrány még le sem csengett, amikor berobbant a közéletbe Magyar Péter, aki azóta pártot alapított, amivel az európai parlamenti választásokon el is indul. A Fidesz támogatottsága rég volt ilyen alacsony, bő másfél hónap múlva pedig az európai parlamentivel párhuzamosan önkormányzati választásokat is tartanak.

Menczer Tamás a Facebookon jelentette be, hogy "Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát" címmel nagyszabású rendezvényt tartanak, melyen elfogadnak egy "Választási Manifesztumot". Az eseményen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutsch Tamás EP-listavezető is. Menczer arról is beszámolt, hogy a június 9-i választásnak rendkívüli jelentősége lesz, ezért 50 ezer aktivistával készülnek a valaha volt legerősebb kampányukra. Felhívta a figyelmet továbbá a több éve dúló háborús helyzetre, valamint arra, hogy a kormány nemet mond a háborúra és meg akarja őrizni Magyarország békéjét és biztonságát. Az erős kampányra szerinte azért van szükség, mert "a nyomás a háborúpártiak részéről egyre nő, így hazánk békéjének megőrzése csak a magyar emberek támogatásával lehetséges".

Ne legyünk álszerények, ilyen munkával a hátunk mögött ennek a választásnak is mi vagyunk a toronymagas esélyesei.

– mondja Orbán, aki szerint a Fidesz a választások toronymagas esélyese.

Deutsch Tamás a Millenárison tartott beszédében kijelentette, hogy "Nekünk mindig Magyarország az első" és a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetőjeként a jelölteket elhivatott, felkészült hazafiként jellemezte. A politikus szerint Brüsszelben háborús hangulat van, és a Fidesz a béke melletti álláspontjával ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenessel. Deutsch Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar dollárbaloldal folyamatosan Magyarország ellen áskálódik Brüsszelben, és a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampánynyitó rendezvényén kritikusan szólt a dollárbaloldal politikusairól, akiket a magyar csapat ellen játszóknak nevezett. A politikus azt javasolta minden magyar választópolgárnak, hogy csak azokra szavazzanak, akik a nemzeti színhez és a címerhez hűségesek.