Immunitást kaphat az Antifa-ügy olasz vádlottja az EP-választáson való indulás miatt

Elindul az Európai Parlamenti választáson, ezért immunitást kaphat és szabadulhat az Antifa-ügyben érintett olasz vádlott – számolt be a Guardian. A 39 éves Ilaria Salis-t 2023 februárjában tartóztatták le Budapesten, a vádak szerint társaival közösen Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Salis ártatlanságát hangoztatja.

Salis lábbilincsben vezették be első tárgyalására, és ezen a gyakorlaton a mai napig nem változtattak. A vádlott korábban panaszkodott ügyvédjének, hogy a börtönben patkányok és poloskák között kellett élniük, és embertelen körülmények között bántak velük. Ezek hatására kisebb diplomáciai csörte alakult ki Olaszország és Magyarország között. Salis jelölését az Olasz Demokrata Párt is fontolóra vette, de végül a Zöldek és Baloldali Szövetség színeiben indul a júniusi választáson. A párt szerint a jelölés célja egy európai állampolgár jogainak és méltóságának védelme.

Jelenleg nem világos, hogy a jelölés milyen következményekkel járhat. Az ügyvédje, Magyar György szerint Magyarországon a jelölés beadásával jár az immunitás, de az eddigi esetek alapján a választások eredményének kivárása szükséges lehet. Ettől függetlenül Magyarország kérheti az Európai Parlamentet, hogy avatkozzon be az ügybe, ahogy azt 2021-ben tették, amikor három spanyol képviselő mentességét vonta meg az EP egy szavazással, mivel a spanyol kormány szerint megsértették a törvényt a Madrid által el nem ismert katalán népszavazással, vagy ahogy februárban történt Eva Kaili esetében, akit egy 2015-ös, 150 ezer eurós uniós költségvetési csalás ügyében fosztottak meg mentelmi jogától.