Európai bűnszervezet felszámolása

Az Europol által támogatott nemzetközi nyomozás során sikerült felszámolni egy telefonos csalásokra szakosodott európai bűnszervezetet, amelyet a német hatóságok az eddigi legnagyobb ilyen jellegű ügynek tartanak.

A német, albán, koszovói, bosznia-hercegovinai és libanoni rendőrök által végrehajtott házkutatások eredményeként azonosították és megszüntették a bűnözői csoportok által működtetett telefonos központokat. Ezekből a központokból indították a megtévesztő hívásokat, amelyekkel az áldozatok bankszámláit fosztogatták.

A csalók a hívottakat meggyőző módon rokonoknak, banki ügyfélszolgálati alkalmazottaknak, rendőröknek vagy behajtócégek munkatársainak adták ki magukat. Különböző módszerekkel, például nyeremény ígéretével, büntetés kilátásba helyezésével vagy adósságbehajtásra hivatkozva próbálták rávenni az embereket a pénz átutalására.

A Pandora fedőnevű nyomozás tavaly decemberben indult, amikor egy Freiburgi bank pénztárosa észlelte, hogy egy ügyfél álrendőri átverés áldozataként jelentős összeget, 100 ezer eurót vett fel. Ezt követően a Baden-Württemberg tartományi rendőrség megkezdte a gyanús call-centerek kimenő hívásainak lehallgatását, és a lehetséges áldozatok azonosítását.

A nyomozásban részt vevő több mint 100 személy először 1,3 millió telefonhívás lehallgatásával és rögzítésével próbálta tetten érni a csalókat. A nyomozók körülbelül 6 ezer hívás lehallgatásával megakadályozták a további csalásokat, ezzel legalább 10 millió euró értékű kárt előzve meg.