Novák Katalin férje az aranyról írt részletes cikket

Miért kapott kegyelmet K. Endre? Ezen találgat az ország február másodika óta, de Novák Katalin volt köztársasági elnök nem válaszol a kérdésre, sem a nyilvánosságnak, sem a kormánynak, ha Lázár János szavait vesszük alapul.

Két és fél hónap után, a kegyelmi ügy kirobbanása óta, Veres István Attila, a Magyar Nemzeti Bank Pénz- és devizapiac igazgatóságának vezetője és Novák Katalin férje, hosszú cikkel jelentkezett a nyilvánosság előtt.

Veres István Attila cikkében arról ír, hogy „Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került…” az arany, mint jegybanki tartalékeszköz és a stabilitás szimbóluma. A szerző részletesen bemutatja az elmúlt évek aranypiaci folyamatait, trendjeit, és kitér a hazai aranytartalék alakulására is.

Az Az arany reneszánsza című írásban Veres az utóbbi évek aranypiaci folyamatait és legfontosabb trendjeit elemzi, valamint kitér az MNB aranytartalékának többszöri növelésére, amely visszatekintve különösen időszerű döntésnek bizonyult, hiszen a világgazdaság az utóbbi évek legnagyobb globális inflációs hullámán van túl, és a jegybanki döntéshozók világszerte a monetáris szigorítás mellett döntöttek.

A cikk a Magyar Nemzeti Bank honlapján pdf formátumban érhető el, így bárki számára hozzáférhető. Veres szerint a cikkben bemutatottak alapján Magyarország az arany kérdésében világelsőnek számít. A szerző jó olvasást kíván a cikk olvasóinak.

Az MNB aranytartaléka a 2018 előttihez képest harmincszorosára emelkedett az elmúlt években, miután a jegybank már 2018-ban döntött az aranytartalék növeléséről, megtízszerezve ezzel akkor 3,1 tonnás állományát. Ezt követően pedig a világjárvány alatt háromszorosára növelte a magyar aranytartalékot, ami 2021-ben már 94,5 tonnára emelkedett, ami régiós szinten is kiemelkedőnek számít. A tavalyi évben a teljes globális aranykereslet elérte a 4899 tonnát, ami új történelmi rekordnak számít, és a legfrissebb adatok szerint tovább folytatódhat ez a tendencia.