Olasz párt EP-választáson indítja a Magyarországon fogvatartott antifa aktivistát

Annak ellenére, hogy Magyarországon letartóztatták Ilaria Salist, egy olasz politikai formáció, a Vörös-Zöld Szövetség (AVS) jelöltként indítja az európai parlamenti választásokon. Az AVS csütörtök este megerősítette, hogy a Magyarországon fogvatartott nő felkerült a listájukra.

Ilaria Salist bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsították meg a magyar hatóságok, és őrizetbe vették. A vádak szerint 2023 februárjában sorozatos támadások történtek Budapest különböző pontjain, ahol az áldozatokat a ruhájuk alapján választották ki.

Az AVS közleményében kiemelte, hogy Ilaria Salis apjával, Roberto Salisszal egyetértésben döntöttek úgy, hogy jelölik a nőt, akit „súlyosan sértő körülmények között” tartanak fogva Magyarországon. A pártszövetség szerint a jelöléssel egy európai állampolgár jogait és méltóságát kívánják biztosítani.

Az AVS azt is hangoztatta, hogy Ilaria Salis nevében „nagy és nagylelkű küzdelmet” akarnak indítani az Európai Unió jogállamiságának védelme érdekében. A szövetség, amely a Zöld Európa és az Olasz Baloldal (SI) egyesüléséből jött létre, jelenleg négy képviselővel rendelkezik a római felsőházban, tizeneggyel az alsóházban és egy képviselővel az Európai Parlamentben.

Nicola Fratoianni, az SI főtitkára és az AVS elnöke szerint Ilaria Salist valószínűleg listavezetőként indítják az északkelet-olaszországi körzetben a júniusi választáson. A pártnak a bejutáshoz a négyszázalékos küszöböt kell átlépnie, melyet az utolsó olasz parlamenti választásokon nem ért el.

Lorenzo Pregliasco politikai elemző szerint Ilaria Salis jelölése inkább az AVS-t segíti, mivel növeli a szövetség ismertségét a választási kampányban. Marina Castellaneta nemzetközi jogász megjegyezte, hogy a jelölés önmagában nem elegendő arra, hogy Ilaria Salis elhagyja a börtönt, és immunitást csak megválasztása esetén szerezhet. A Guardian szerint azonban Magyarországon a jelöltlisták benyújtása alapján biztosított a mentelmi jog.

Giorgia Meloni miniszterelnök kijelentette, hogy Ilaria Salis jelölése nem változtatja meg a kormány hozzáállását az ügyben, és úgy véli, hogy az ügy politizálása nem segít. Susanna Ceccardi, a Liga európai parlamenti képviselője szégyennek nevezte a jelölést, mivel szerinte Ilaria Salisnak a bíróságon kellene védekeznie.

A Demokrata Párt (PD) korábban felvetette Ilaria Salis jelölésének lehetőségét, de a párt főtitkára, Elly Schlein végül kizárta ezt. Roberto Salis szerint lánya jelölése nem menekülés, hanem segítség a jogainak teljes védelmében való tárgyaláshoz, és összhangban áll politikai tevékenységével.