Eldőlt, visszatér-e a német válogatott szövetségi kapitánya a Bayern München kispadjára

Szerződést hosszabbított Julian Nagelsmann, a magyarokkal azonos Európa-bajnoki csoportban lévő német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) bejelentette, hogy Julian Nagelsmann, a német válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, a 2026-os világbajnokság végéig marad a csapat élén. Korábban felröppent hírek szerint Nagelsmann, aki 2022 őszén vette át a német válogatott irányítását Hansi Flick utódjaként, a nyári Európa-bajnokság után visszatérhetett volna a Bayern Münchenhez, Thomas Tuchel helyére. Azonban ezek a találgatások mostanra eloszlottak.

Nagelsmann a DFB pénteki közleménye szerint 2024 nyaráig szóló szerződést kötött a német szövetséggel, amikor is Hansi Flicket váltotta a kispadon. A szakembert az utóbbi napokban korábbi klubjával, a Bayern Münchennel hozta hírbe a sajtó.

„Ez egy szívből jövő döntés. Nagy megtiszteltetés, hogy a válogatottat edzhetem, és az ország legjobb játékosaival dolgozhatok együtt. Sikeres és szenvedélyes szerepléssel esélyünk van arra, hogy egy egész országot inspiráljunk, a Franciaország és Hollandia elleni két márciusi győzelem ízelítőt adott ebből. Nagyon megérintett a szurkolók lelkesedése. Most együtt szeretnénk egy sikeres Európa-bajnokságot játszani itthon, utána pedig már nagyon várom a világbajnokság kihívását” – idézte Nagelsmann szavait a DFB.

Bernd Neuendorf, a német futballszövetség elnöke azt mondta: „Ez egy erős jelzés a DFB és a válogatott számára, hogy Julian Nagelsmann a hazai rendezésű Európa-bajnokság után is marad a nemzeti csapat edzője. Elvégre, több európai topcsapat kívánságlistáján is szerepelt. Azonban Julian Nagelsmann számára a válogatott több mint egy munkahely, ez a szívügye. Most már mindenki teljes mértékben az Európa-bajnokságon való sikeres szereplésre koncentrálhat.”

Rudi Völler, a német válogatott sportigazgatója így nyilatkozott Nagelsmannról: „Ő egy kiváló edző, egy olyan taktikus, aki nemcsak nagyszerű futballszakértelemmel rendelkezik, hanem inspirálni is tudja a játékosait.”

A német csapat házigazdaként vesz részt az idei Európa-bajnokságon, és a torna nyitómérkőzésén június 14-én a skót válogatottal mérkőzik meg Münchenben. Június 19-én Stuttgartban a magyar válogatottal, míg június 23-án Frankfurtban a svájci csapattal szemben lépnek pályára.

Eközben a Bayern München vezetőedzői posztjára Zinédine Zidane került előtérbe, aki a következő szezontól veheti át a német rekordbajnok kispadját. A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes francia szakember a Real Madrid korábbi vezetőedzőjeként ismert, és bár korábban úgy nyilatkozott, hogy csak olyan helyen vállal munkát, ahol jól beszéli a nyelvet, úgy tűnik, megváltoztatta ebben a véleményét. Spanyol sajtóinformációk szerint már megkezdődtek az egyeztetések a felek között.