Elhunyt Richard Tandy, az Electric Light Orchestra billentyűse

Az Electric Light Orchestra egykori billentyűse, Richard Tandy 76 éves korában távozott az élők sorából.

Az Electric Light Orchestra (ELO) alapító-énekese, Jeff Lynne a közösségi médiában emlékezett meg régi barátjáról és zenésztársáról, Richard Tandyről, aki 76 éves korában hunyt el. Tandy, aki birminghami születésű volt, 1972-ben, az ELO első albumának kiadása után csatlakozott a brit pop-rock zenekarhoz, és kezdetben basszusgitáron játszott, de Roy Wood távozása után ő lett a billentyűs. Ő volt az, aki nagyban hozzájárult a zenekar egyedi hangzásának kialakításához, amelynek lemezeiből összesen csaknem 150 millió példány kelt el. Olyan slágerekkel vált ismertté, mint a Mr Blue Sky és a Last Train to London.

A sokoldalú billentyűs, aki szintetizátoron, elektromos zongorán, klavinetten és zongorán is játszott, valamint a hangját is kölcsönözte az 1977-es Mr Blue Sky című lemezhez, az ELO 1986-os feloszlásáig maradt a zenekar oszlopos tagja. Amikor Jeff Lynne évtizedekkel később, 2014-ben újraalakította a zenekart Jeff Lynne’s ELO néven, Tandy ismét csatlakozott a felálláshoz. Az elismert zenészt 2017-ben iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame dicsőségcsarnokába, mint Lynne multiinstrumentalistáját, társ-zeneszerzőjét és értékes zenei partnerét.

Bev Bevan, az ELO dobosa szerint a néhai zenész elképesztő zongorista volt, és nem létezett olyan billentyűzet, amin ne tudott volna játszani. Csendes emberként jellemezte Tandyt, aki nem volt showman, de kulcsszerepet játszott az ELO zenéjének megteremtésében.

Richard Tandy emlékét számos közös fellépés és a zenekar történetében betöltött meghatározó szerepe őrzi. Jeff Lynne figyelemre méltó zenészként jellemezte az elhunytat, és elmondta, hogy egy életen át őrzi az együtt töltött emlékeket.